Június 17. hétfő, Alida, Laura
Hírek, események 2011. október 26. 10:36

MME: érthetetlen a csepeli Tamariska-domb védett státuszának megszüntetése

MME: érthetetlen a csepeli Tamariska-domb védett státuszának megszüntetése
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) értetlenül áll a csepeli Tamariska-domb természeti terület védettségének megszüntetése előtt. A homoki gyepeket rejtő élőhelyen számos énekesmadár faj költ, télen pedig erdei fülesbaglyok veszik birtokba az 5,2 hektáros területet. Az elmúlt évtizedekben a területen ugyan terjedésnek indultak bizonyos tájidegen fásszárú fajok, az eredeti gyepvegetáció még a mai napig igen sok természeti értéket rejt. A civil szervezet tavaly decemberben önkéntes alapon - az illetékes szervek munkáját kiegészítve – megkezdte a terület nem őshonos növényfajainak visszaszorítását, elősegítve a gyepek terjedését. A munkát az idén is folytatni szeretnék.

Az MME szerint aggasztó, hogy miközben mintegy 800 hektárnyi fővárosi terület vár természeti oltalomra, Csepel polgármestere hivatalos eljárás lefolytatása nélkül vitte a Tamariska-domb védettségét megszüntető előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés elé, ahol végül megszavazták. Sajnos ez nem az első eset, hogy helyi védettségű területek státuszát hasonló módon szüntetik meg Budapesten. Csepelen a Kis Duna-öböl és a Kis Duna-liget, a XI. kerületben pedig a Lágymányosi-öböl – Kopaszi-gát védettségét vonták vissza hivatalos eljárás nélkül az elmúlt években. A Tamariska esete azért kirívó, mert fővárosi védettségű terület oltalmát eddig még soha nem vonták vissza.

A civil szervezet felhívja a figyelmet az 1994-es alkotmánybírósági határozatra, amely szerint  …„az egészséges környezethez való jog a Magyar  Köztársaságnak  azt  a  kötelezettségét  is  magában foglalja, hogy  az állam  a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét  nem csökkentheti,  kivéve, ha  ez  más alapjog    vagy     alkotmányos    érték  érvényesítéséhez elkerülhetetlen.”

Az MME kéri a minden szakmai alapot nélkülöző döntés visszavonását!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület