Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. november 17. 09:10

A minőségbiztosítás specialistái

A minőségbiztosítás specialistái
A közelmúltban tartotta tízéves jubileumát a tanácsadói és kereskedelmi tevékenységet folytató M-Team Quality Bt. A neves kecskeméti cég ebből az alkalomból szakmai napot és partnertalálkozót rendezett a Kecskeméti Főiskola Tudásházában. Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, Dusnokiné Tóth Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal élelmiszerbiztonsági felügyelője és Páger Zsolt szakértő előadását követően Murányi Szabolccsal, a M-Team Quality Bt. ügyvezetőjével beszélgettünk a - feleségével, Füredi Adéllal közösen irányított - vállalkozásuk elmúlt tízéves tevékenységéről.

 

- Ha egy cég megfelelő minőségbiztosítási rendszer szerint állítja elő termékeit, akkor a megítélése sokkal előnyösebb a kereskedelmi partnerei részéről. A HACCP rendszerrel például, minden élelmiszergyártó cégnek rendelkeznie kell. Ez egy élelmiszerbiztonsági szabályozás, aminek betartása garantálja, hogy semmiféle egészségkárosító hatása nincs az adott termékeknek. Az utóbbi tíz évben mi alapvetően azzal foglalkozunk, hogy megadjuk azokat az ismérveket, paramétereket, amiket a napi termelés során a gyártónak be kell tartania az élelmiszerbiztonság érdekében – nyilatkozta lapunknak Murányi Szabolcs.

 – Közben az oktatást, a felnőttképzést is felvállalták. Mit tanítanak?

- Egyebek mellett azt, hogy mire ügyeljenek ügyfeleink a szerződéskötéseknél, az alapanyagok beszerzésénél, mit kell vizsgálni a termelőknél vagy más partnereiknél, miről tanúskodnak a termésspecifikációk, a nyilvántartási számok és így tovább. Ezzel kizárhatók azok a beszállítók, akik engedély nélkül tevékenykednek, s áruik nem felelnek meg garantáltan az élelmiszerbiztonsági elvárásoknak. Minden cég esetében, úgymond testre szabottan készítjük el a szükséges szabályozásokat, s ezek alkalmazását oktatjuk a minőségbiztonság érdekében. Hiszen más elvárásoknak kell megfelelnie például egy pékségnek, mint egy húsfeldolgozó vagy egy ivólégyártó üzemnek.

- Egy új vállalkozás indulásánál összeállítják a gyártási profilnak megfelelő minőségbiztonsági követelményeket. De mi van akkor, ha később ezek az elvárások hivatalosan módosulnak?

- A mi munkánk nem egyszeri találkozást jelent a partnereinkkel, hanem folyamatos kapcsolatot. Éppen ezért, minden változásról tájékoztatjuk őket. Sőt, a kérésükre külön ellenőrzéseket is végzünk, miáltal elkerülhetik a hivatalok kifogásait, büntetéseit, s plusz információkhoz juthatnak termékeik minőségét illetően. Hiszen olyan magasak ma már az elvárások az élelmiszeriparral szemben, hogy folyamatosan kontroll alatt kell tartani a gyártást, ha egy cég talpon akar maradni.

- HACCP rendszer nélkül nem tevékenykedhet ma élelmiszergyártó vagy forgalmazó cég?

- Nem bizony. Az illetékes hatóság is ez alapján végzi - szúrópróba szerűen - a vizsgálatait. De ma már a gyártók igazából nem is tőlük tartanak, hanem a megrendelőiktől: az áruházláncoktól és a vendéglátó egységektől. Mert ezek – saját érdekükben – szóba sem állnak azzal, aki nem tudja igazolni, hogy termékei a megfelelő minőségbiztonsági rendszerben készültek. Vagyis a gyártónak saját érdeke a technikai, technológiai, higiéniai fegyelem betartása, a megfelelő minőség garantálása, ha érvényesülni akar a konkurencia harcoktól zajos piacon.

- Honnan tudja a megrendelő, hogy valóban a dokumentált minőségbiztonsági rendszernek megfelelően készült egy-egy termék?

- Ahogy a hatóság, az áruházláncok is szúrópróba szerűen bevizsgáltathatnak termékeket. Amelyekről hamar kiderül, hogy megfelelnek-e a nagyon részletesen dokumentált specifikációnak. Ha nem, akkor nem veszik át az adott kamionnyi szállítmányt, vagy visszatartják a számlákat, amíg nem tisztázódik a helyzet, még rosszabb esetben, azonnal szerződést bontanak a gyártóval. Vagyis óriásit bukhat, akik a nagyobb haszon reményében megváltoztatja egy-egy termék összetevőit, felrúgva az élelmiszerbiztonsági szabályokat.     

- A minőségirányítás, illetve az oktatás-képzés mellett, élelmiszer technológiával is foglalkoznak.

- Így igaz. Ez valójában azt jelenti, hogy kidolgozzuk például egy közétkeztetésre vállalkozó konyhának a minőségbiztonsági rendszerét, s ha igényli a megrendelő, akkor beszerezzük azokat a berendezéseket, gépeket is, amelyekkel minél gazdaságosabban meg tudnak felelni a minőségi követelményeknek. Ma már szerencsére olyan széleskörű kapcsolatrendszerrel rendelkezünk, hogy az élelmiszeripar, az élelmiszerkereskedelem és a vendéglátás területein ilyesmire is vállalkozhatunk.

- A kapcsolatrendszerüket tudná számokkal érzékeltetni?

- Az elmúlt tíz évben mintegy ötszáz cégnek nyújtottunk minőségbiztonsági szolgáltatást, s ebből körülbelül háromszázhoz két-háromévente visszajárunk felülvizsgálatot tartani. Azoknak az élelmiszeripari, konyhai gépeket, berendezéseket gyártó cégeknek a száma pedig, meghaladja a harmincat, akikkel rendszeresen üzleti kapcsolatban állunk. Egyébként nagyon sokat korszerűsödtek térségünk vendéglátó üzleteinek konyhái is az elmúlt évtizedben, s mindenhol fontos szempont lett az energiatakarékosság. 

- Merre mutat a jövő?

- Egyrészt bizonyos, hogy az élelmiszeriparban a minőség fontossága nem szorulhat háttérbe. Másrészt egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a családi biogazdaságok termékei, az úgynevezett házi készítmények. Amiket régi technikákat használva, ősi technológiákat követve állítanak elő, viszont élelmiszer higiéniai szempontból nem garantálja semmi a minőségüket. Vagyis a jövőben indokolt lenne szerveznünk számukra is továbbképzéseket.

 M-Team Quality Bt. Minőségbiztosítási

és Kereskedelmi  Szolgáltató BT.
6000 Kecskemét,  Kurucz Krt. 13/A
Tel: 76/321-248      
Fax: 76/328-264
Mobil: 30/3993095      
e-mail: [email protected]

Kövessen minket a Facebookon is!