Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. december 5. 08:48

Petőfi Népében olvastuk: Két hónapon át segítenek-Az ételosztás nemcsak az ünnepekre szól

Képgaléria
Petőfi Népében olvastuk: Két hónapon át segítenek-Az ételosztás nemcsak az ünnepekre szól
A szeretet és a szolidaritás jegyében az ingyenes ételosztás nemcsak az ünnepek idején várja a rászorulókat Kecskeméten. Az idén öt éves születésnapját ünneplő Boldog Karol Wojtyla Ház testvéri közössége december 3-ától január 31-éig sátras szeretetlakomával fogadja minden szombaton, vasárnap és ünnep napokon az évközben a népkonyhára járó barátaikat, és hozzátartozóikat.

– Két hónap alatt több ezer adag étellel vendégelik meg a Wojtylás kis közösséget. Hogyan tudják ezt megoldani? – érdeklődtünk Farkas P. Józseftől, a Wojtyla-ház alapítójától. – Nagyszerű kezdeményezést indítottunk útjára 15 évvel ezelőtt: advent idején a város frekventált pontján egytál meleg étellel ajándékozzuk meg a rászorulókat. Az évek azonban bebizonyították, nekik nemcsak ilyenkor van szükségük a segítő kezekre. A Wojtyla központ pontosan ezzel a céllal alapult meg öt évvel ezelőtt. Az önzetlen adományoknak köszönhetően év közben immár hétfőtől szombatig naponta százhúsz embernek biztosítunk ebédet. A hideg és zord tél azonban próbára tesz mindenkit, különösen azokat, akiknek nap mint nap nélkülözniük kell. Ezért úgy döntöttünk, hogy most először meghosszabbítjuk e jótékony megmozdulásunkat jövő év január végéig.

 

– Hol állítják fel a szeretetvendégség sátrát?

– Két helyszínen is jelen leszünk. Csatlakozunk a főtéri, önkormányzati adventi ételosztáshoz, illetve a többi napon a Wojtyla Barátság központ melletti Wojtyla téren terítünk asztalt. A hétköznapokkal ellentétben ezeken a szeretetebédeken nem százhúsz főnek, hanem kettőszázötvennek tálalunk fel meleg ételt. Szeretnénk egy tágabb közösséget elérni, meghittebbé, elviselhetőbbé tenni számukra a mindennapokat.

 

– Kikre számítanak?

– Ezeken a napokon már a délelőtti óráktól kínáljuk az éhező szegényeket forró teával, süteménnyel, zsíros kenyérrel, szaloncukorral. Az ebédosztás 12 órakor kezdődik. Az egytálételt ünnepek idején süteménnyel és egyéb finomságokkal is kiegészítjük. Ezenkívül az adományoknak köszönhetően ajándékokkal is kedveskedünk nekik, ünnepi műsorokkal színesítve a találkozást. Mindent, minden a Jóisten és jeles és jeltelen/névtelen adakozóink jóvoltából.

 

– A gyerekek és felnőttek körében is oly népszerű élő Betlehem idén is feláll?

– Közös ünnepünk egyik kedvesállomása a Barátok temploma melletti élő Betlehem, mely nemcsak látványában csodálatos, de lelki üzenete is sokakat megszólít. Helyet kap még a folklór és a pásztor költészet is, emelve az ünnep meghitt hangulatát. Nem utolsó sorban a karitász munka is különös hangsúlyt kap. Mai, városi szemmel a Betlehembe érkező Szent Család – karácsony főszereplője – afféle homeless volt, hajléktalan. Akikhez csak az állat volt kegyes, meg néhány kóborló pásztor. Mi így tekintünk föl azokra a rászorulókra, azokra az álruhás Krisztusokra, akik házunkba betérnek, az asztaluknál találnak otthont.

 

– Mindez lehetetlen lenne az önzetlen adományozók nélkül.

– Szeretném kiemelni a kéthónapos szeretetvendégség fővédnökeinek nevét, akik szintén nagyon sok segítséget nyújtanak – már nem először - : dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti érsek, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, valamint a keceli Pintér József és felesége, Ilona asszony, Izsák díszpolgára, Juhász Sándorné. Az elmúlt években is folyamatosan emelkedett segítséget nyújtók száma, az év számtalan hétköznapján nekik köszönhető, hogy százakat ebéddel kínálhatunk. Az ünnepek idején pedig még többen jelentkeznek, van aki pénzzel, adománnyal, akad aki önkéntes szolgálattal segíti munkánkat. Mindent elfogadunk, és megköszönünk testvéreink nevében. Adományozóink gyakran személyesen is részt vesznek a szeretetebédjeinken, elbeszélgetve a kirekesztett embertársaikkal, bepillantást nyerve szomorú életükbe. A Szenteste szerény, de meleg családiasságot kínálva a sorsközösségnek.

 

– A Wojtyla Család ezen kívül hogyan készül az ünnepekre?

– Jövő héten kirándulni megyünk Budapestre, Lezsák Sándor meghívására ellátogatunk a Parlamentbe, de az adventi út része lesz a Gundel étterem meghívása is. Ezeken a kirándulásokon öröm látni a Wojtylába járók boldog mosolyát, hiszen olyan helyekre juthatnak el velünk, ahol még nem jártak, és talán soha nem is nyílna rá lehetőségük. Karácsonykor pedig ismét ellátogatunk a dunavecsei árvaházba, ahol immár 25 éve mindig megajándékozzuk a gyerekeket, együtt gyújtjuk meg az árvaházi-éjjel különleges fényű és melegű szentesti mécseseit. És hálát adunk minden tál ételért, sikerért, barátságért. Deo Gratias!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház