Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. december 25. 10:12

Jézus élete, tanítása legyen a vezérlőnk! - interjú a Petőfi Népében dr. Bábel Balázs érsekkel

Jézus élete, tanítása legyen a vezérlőnk! - interjú a Petőfi Népében dr. Bábel Balázs érsekkel
„Jézus Krisztus születése napjának öröme járja át a szívünket! Tanítása, életpéldája, kegyelme betlehemi csillagként vezéreljen az új esztendőben!” – ezt a gondolatot küldte szét karácsonyi üdvözletként ismerőseinek, barátainak, a rá bízott nyáj tagjainak dr. Bábel Balázs, a Kalocsa– kecskeméti Főegyházmegye érseke. - az interjút Farkas P. József készítette - folytatás....

– Mi az üzenet legfőbb tanítása?
– A karácsonyi üdvözlőlapra mindig saját, aktuálisan ihletett gondolatomat írom. Az ideivel azoknak is üzenek, akik számára a karácsony nem több egy szabadnapnál, amikor ajándékot kapnak. Azt mondom el, hogy Jézus születése az öröm ünnepe, ami átjárja a szíveket. Mindenkiét. A hajléktalanét csakúgy, mint akinek jól megy a sora. 

– A karácsonyt megelőző advent az esztendő legsötétebb időszaka, amelybe Jézus születése hoz fényt és reményt. Sokan vélik úgy, hogy a világ sötétsége még soha nem volt ilyen reménytelenül mélységes. Mit gondol erről?
– Európa nagy kihívás előtt áll. Ahogy a Szentatya is fogalmazott: ez egy elöregedett kontinens megfáradt lelkekkel. A pápai utak nem véletlenül irányulnak oly gyakran Afrikába vagy a Távol-Keletre, mely földrészek biológiai értelemben és nyitottságban, fogékonyságban is frissebbek. Az ott élő embereket jobban átjárja még a hit öröme, mint bennünket. 
– Mi a véleménye a világban tapasztalt és növekvő erőszakról, amit ráadásul olykor vallási köntösbe bújtatnak? 
– Ahogy Szentatyánk is mondja, az iszlámnak tisztáznia kell viszonyát az értelemhez és az erőszakhoz. A fanatizmus az értelem ellen való, az erőszakkal pedig semmit nem lehet elérni. Eddig a felismerésig azonban mindenkinek magának kell eljutnia.
A cikk a hirdetés után folytatódik
 
– Modern korunk karácsonyi előkészületei még mindig a vásárlást helyezik előtérbe. Mit tud kezdeni az egyház ezzel a jelenséggel?
– Többek között itt érvényesülhet az egyház prófétai szerepe azáltal, hogy megpróbálja a karácsonyt visszahelyezni eredeti helyzetébe, ami a kereszténységnek bensőséges lelki örömöt szerzett. Ez rendkívül fontos az egyén szempontjából is. Amíg a gyáripar nem tette mindenütt elérhetővé a giccset, amíg egy Pál mester a lőcsei oltárra saját kezével megfaragta az áhítatos pásztort, amíg a süket Beethovenhez pásztorgyerekek vitték el a betlehemezés örömét, addig volt, ami ébren tartsa az emberekben a hitet. A vásárlás erre nem képes.
– Vajon hol veszített utat az emberiség?
– Valahol ott, amikor az újkorban az ember abszolutizálta önmagát. Hosszú folyamat ez. Elsőnek az egyház, később a Jézus Krisztus iránti hűsége kopott meg, majd megtörtént az istenkép „kilúgozása” is. A francia forradalom idején „a haza minden előtt” jelszó még mindig egy eszményt képviselt, de aztán – Bibó szavaival élve – megérkezett a francia forradalom két salakterméke: a kommunizmus és a fasizmus. Amikor pedig a nagy ideológiák, az eszmeiségre épülő erőszakos rendszerek kimúltak, megmaradt az általános relativizmus – hogy semmi sem biztos – és a durva, egysíkú materializmus. Most itt tartunk. Ahogy az eszmék és az erkölcsi rend kimúlott, meginogtak, aprópénzre váltódtak az értékek. Így fordulhat elő, hogy egy bankár többet keressen egy óra alatt, mint egy ápoló egy év alatt. Az értékvesztést követte a gazdasági válság, melynek egyenes következménye az államcsőd. Még a fasizmusnak és a kommunizmusnak is megvolt a maga hierarchiája és megfogható vezére, ma ez megfoghatatlan. Nem lehet tudni, hogy a gazdasági rendszert ki irányítja. Az Európai Unió – mint keresztény és európai hagyományokra építő szövetség – a gazdasági bajokat csak gazdasági módon akarja megoldani. Ez pedig nem megy. Mégpedig az emberi természet miatt. Hiszen az ember a testvérével összeveszik a vagyonon. Miért ne tennék ugyanezt az államok?
 
 
 
– Megváltozott az emberi természet?
– Amikor a Halotti beszédet olvasom – „szerelmes barátaim, mondjunk imát e szegény ember lelkéért, kit az Úr kimentett e napon e hamis világ tömlöcéből...” –, rájövök, hogy bár eltelt néhány száz év, ma sem tudunk többet mondani az emberről. Látjuk, hogy a világot mozgató erők személytelenek, és azt is, hogy a szeretet, az igazságosság és szolidaritás nem tartozik az erényeik közé.  
– Mit üzen ilyen körülmények között Jézus születése a ma emberének?
– Jézus születésében a legszáműzöttebb emberrel is szolidaritást vállalt. Érkezésével a mindennapi gondokon túlmutató fényt hoz. Reményt, hogy van értelme az életnek, és hogy Isten szeretetében nem csalódhatunk. Amit újra és újra mondunk, az nem más, mint amit a próféta mondott: neve Emánuel lesz, azaz: velünk az Isten. Minden más – eszmék és anyagi javak – csak illúzió.  
– Milyen tervei vannak érsek atyának 2012-re?
– Meghirdettük az újraevangelizálást és a hit évét. 2012-ben is napról napra próbáljuk az evangélium hírében megerősíteni mindazokat, akiket elérünk. Az útmutatás most sem lehet más, mint Jézus Krisztus. S ahogy születésekor a bölcseket vezérli a csillag, úgy legyen vezérlőnk az ő élete és tanítása az új esztendőben is
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Dr. Bábel Balázs