Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. január 9. 12:55

Fülöp-szigetekről érkezett Karol Wojtyla kecskeméti házába a csépai vatikáni diplomata

Képgaléria
Fülöp-szigetekről érkezett Karol Wojtyla kecskeméti házába a csépai  vatikáni diplomata
Hétfőn délben Msgr. Dr. Pintér Gábor pápai prelátus, a Vatikán egyetlen Magyarországról származó - csépai születésű - diplomatája II. János Pál pápa kecskeméti házában, a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központban tett látogatást. A kecskeméti piaristáknál érettségizett atya, az ebéd előtti beszélgetésen, a sorsközösség tagjainak kérdéseire válaszolt. Elmondta, hogy a világ legszegényebb országaiban - Haitin és Bolíviában is - szolgált már. Jelenlegi a Fülöp-szigeteken szolgálja a Jóisten és XVI. Benedek pápa szándékait. Éppen hazaindulása előtt járt egy Manila melletti, három milliós nyomornegyedben. Ottani élményei nem szomorították el, bár tudja, hogy az Egyház eszközei korlátozottak a hiányok enyhítése ügyében. Dr. Pintér prelátus úr úgy látja/úgy tapasztalta: a szegénység, a nélkülözés ezekben az országokban nem teszik az embereket boldogtalanná. Nem törik meg őket lelkileg. Teljes és egész életet élnek az ott élő emberek.

Farkas P. József,  alapító-igazgató kérdésére - "Hogy engedheti az Úr, hogy világ lakosságának nyolcvan százaléka nyomor, húsz százaléka dőzsől?" -  a következő válasz érkezett:

-  Ez a legnehezebben megválaszolható teológiai kérdések egyike . Isten nem engedi a szegénységet csupán tűri…. Tűri, mert szabad akaratot adott az embernek. Ha csak a jó lenne, azt jelentené, hogy nem létezik a szabad akarat. Ez által kell éreznünk, hogy felelősséggel vagyunk a másik ember iránt. Ebből is látszik, hogy Isten egy szintre emelte az embert Önmagával.... - válaszolt Mons. Pintér Gábor prelátus atya.

Sokan érdeklődtek a Fülöp-szigeteki karácsonyról is:

- Mivel nincs hó, nincs fenyőfa sem. Ott a pálmafákat díszítik fel égő-sorokkal és virágfüzérekkel. A száz milliós országból 93 millió szigetlakó vallja magát katolikusnak. Ez a nagy szám nagy ünnepségeket, Istentiszteleteket is jelent. Oly annyira példáúl, hogy a plázák dolgozóknak külön miséket tartanak napjában többször a bevásárlóközpontokban. December 16-tól 25-ig  minden nap, hajnali 3-4 körül kezdődnek az előkarácsonyi misék, amik akár reggel 6-ig is eltarthatnak. Az Istentisztelet után hatalmas szeretetvendégségeket tartanak és tűzijátékkal zárják a hajnalt. - számolt be élményeiről a pápai küldött, aki kilenc nyelven beszél és most tanulja a 10. nyelvet.

A Fülöp-szigeteki nép mentalitását jól tükrözi az ország mottója is: Isten, a természet, a nép és az ország szeretetéért.

A találkozó után a Konzervgyári Konyha svájci rakott krumpliját kóstolhatta meg a Wojtyla Család, Finom almával is teljesebbé tehettük a kitünő, ünnepi napot....

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház