Április 17. szerda, Rudolf
Hírek, események 2012. február 2. 14:49

Beköszöntött a tél, a madáretetés mellett most az itatás is különösen fontos

Beköszöntött a tél, a madáretetés mellett most az itatás is különösen fontos
A szokatlanul későn és hirtelen érkezett tél komoly kihívást jelent hazánk élővilágának, köztük a madaraknak. Ezekben a napokban nem csak rendkívül hideg, de szélsőségesen száraz szibériai légtömegek alakítják Magyarország időjárását ezért a folyamatos etetés mellett a madáritatás is különösen fontos még akkor is, ha a víz – érthető módon – csak korlátozott ideig áll rendelkezésre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) azt javasolja, hogy reggelente töltsük fel az éjjel befagyott itatókat „kézmeleg” vízzel. Mivel a madarak a képződő jéghártyát még át tudják törni a csőrükkel, ezzel egész délelőttre elláttuk őket folyadékkal

A víz mellett természetesen a már hagyományosnak mondható etetőanyagokról, mint az alma, a mag és az állati zsiradék (cinkegolyó, vaj, faggyú) is gondoskodnunk kell. A civil szervezet hangsúlyozza, hogy csak akkor kezdjük el etetni a madarakat, ha a táplálék-utánpótlásról egész szezonban gondoskodni tudunk. Ha az állatokat az etetőkhöz szoktatjuk, de az üresen hagyjuk, a madaraknak nem lesz idejük új forrásokat találni és legyengült szervezetük a mínuszokban egy éjjelt sem bír ki. A vizek befagyása a vízimadarak életét is befolyásolja, de ezek a fajok nem szorulnak rá a segítségünkre, mert a récék, ludak, sirályok a jégpáncéllal fedett tavakról a folyóvizekre költöznek vagy Európa délebbi és tengerparti régióiba vándorolnak.

 A meteorológiai jelentések alapján az ország több területén alakulhat ki kritikus hóhelyzet. Ilyenkor a legfontosabb teendő, hogy a feltöltött etetőkről és itatóról – különösen ha ezek nem fedettek – alkalmanként távolítsuk el a havat, hogy a madarak hozzáférjenek az életmentő eleséghez és vízhez.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület