Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. február 3. 08:26 | Szerző/forrás: kormany.hu

Az állam legkisebb területi közigazgatási egysége a járás

Képgaléria
Az állam legkisebb területi közigazgatási egysége a járás
A közigazgatás lényeges átalakítása történik most, létrejöttek a megyei közigazgatási hivatalok, megalakultak a kormányhivatalok, amelyek 14 szakigazgatási szervet integrálnak – fogalmazott előadásában Szabó Erika, a TÖOSZ polgármesteri fórum sorozatának keretében Cserkeszőlőn, csütörtökön.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szervezésében megtartott fórumon Szabó Erika hangsúlyozta: a kormányhivatalok anyagi szempontból is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, mivel jóval olcsóbb a működésük. Az önkormányzatoknál lévő közszolgálati feladatokat 20 év után veszi vissza az állam, méghozzá úgy, hogy nagyobb hangsúlyt kaphassanak a helyi ügyek – mutatott rá a területi közigazgatásért felelős államtitkár, példaként hozzátéve, hogy a megye is új feladatot kap: a területfejlesztést.

2013. január 1-jén a járások létrehozásával indul az év. Cél, hogy az év végére elinduljon az egyablakos ügyintézés. Minden olyan településen lesz kormányablak, ahol eddig okmányiroda működött – nyomatékosította, hozzáfűzve: a régi okmányirodákat lehetőség szerint felfejlesztik kormányablakokká. A kormányablakok diplomával rendelkező munkatársai egyéves továbbképzéssel külön szakmát kapva kormányhivatalnokok lesznek.

Szabó Erika arról is tájékoztatott, hogy akik eddig az okmányirodákban dolgoztak, azok most köztisztviselőből kormánytisztviselővé fognak válni. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a kistelepüléseken élőknek nem kell majd bemenni a járási központokba, mert munkatársat, vagy közös munkatársat alkalmaznak majd helyben a jelenlegi tervek szerint.

Kövessen minket a Facebookon is!