Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. február 5. 18:49

Példátlan összefogás a bajbajutottak megsegítésére – személyre szabott segítségnyújtás

Képgaléria
Példátlan összefogás a bajbajutottak megsegítésére – személyre szabott segítségnyújtás
Vasárnap kora délutánig 37 bejelentés érkezett a Wojtyla Barátság Központ krízis csoportjához, amely a rendkívüli időjárásra tekintettel péntek óta napi 24 órás ügyeletet tart – tudtuk meg Farkas P. Józseftől, a ház alapítójától, akit a hétvége tapasztalatairól kérdeztünk.

– Mindenekelőtt a városban működő különböző szervezetek közötti kitűnő koordinációt kell kiemelnem, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat. Örvendetes továbbá, hogy az emberek a megszokottnál jobban figyelnek egymásra. A mentőkkel, a Máltai Szeretetszolgálattal, a hó eltakarítását végző Mega-Sped Kft-vel, ismerősökkel és ismeretlenekkel dolgozunk együtt, és ez az együttgondolkodás sok ember számára tette elviselhetőbbé az elmúlt időszakot. Naponta 15-20 helyre juttattunk el például melegételt, illetve – ahol ez szükségesnek látszott – tartós élelmiszer csomagot.
Farkas P. József elmondta, hogy a bejelentések péntek délután óta folyamatosan érkeznek. Volt, aki éjfélkor, vagy a hajnali órákban hívta fel a krízis ügyelet figyelmét kihűlés veszélyben lévő embertársára. Ilyenkor a rendőrség, a mentők, illetve a krízis kocsi segítségével felkutatták a bajbajutott személyt, és ott helyezték el, ahol az állapotának legmegfelelőbb ellátási formában részesülhet.
Bejelentés alapján jutott az ügyelet tudomására többek között egy Kisfáiban élő nagycsalád, amelyet a szokatlan mértékű havazás teljesen elvágott a külvilágtól. A tartós élelmiszerekből álló csomagot a fölajánló nem tudta volna eljuttatni a végveszélybe került embereknek, ha nincs a Mega-Sped Kft. nemes fogadókészsége. Szabadszállási Mihály ügyvezető csapata az úttalan, utakon az arra járó hókotró-traktorral  szállította házhoz a fölajánlást, így a gyerekeknek és szüleiknek nem kell éhezniük akkor sem, ha a következő napokban nem tudják elhagyni a tanyát. 
Megismerkedtek – tudtuk meg Farkas P. Józseftől – számos olyan krízis-problémával, amelynek  megoldása nem orvosolható egy kosár, rapid, élelmiszer-segéllyel. Intézményi gondoskodás szükséges, folyamatos probléma követés,  gyámügyi, családvédelmi intézkedés sor.   A koordinációt hétfőn kezdi meg ezekről az  ügyekről a városházán a Wojtyla Ház szakmai  kollégiuma.
A krízis ügyelet továbbra is napi 24 órában fogadja a bejelentéseket, és személyre szabott segítséget nyújt a bajbajutottaknak. Emellett – mindaddig, amíg a rendkívül időjárás tart – a hét minden napján napi kétszeri étkezéssel, jószóval, szeretettel fogadja a Wojtyla Barátság Központ a rászorulókat – hangsúlyozta Farkas P. József. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház