Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. március 6. 10:58

Megszaporodott Bács-Kiskun megye tanyáinak, üdölőinek feltörése, kirablása

Megszaporodott Bács-Kiskun megye tanyáinak, üdölőinek feltörése, kirablása
Köztudott, hogy Bács-Kiskun megyében nagyon sok tanyás- és üdülőterület, kiskertes külterületi településrész található. A tél elmúltával az üdülők, a víkendházak, a tanyák benépesülnek, megindul a mezőgazdasági tevékenység, a kiskertek életre kelnek. Ebben az időszakban a tulajdonosok az otthon tartott mezőgazdasági kisgépeket, szerszámokat, szivattyúkat, termelő eszközöket, az ott tartózkodáshoz szükséges személyes dolgokat (TV, rádió, ruhanemű, élelmiszer, stb.) már nem viszik haza, azok őrizetlenül maradnak a hobbikban. A bűnözők is tisztában vannak ezekkel a tényekkel, megszaporodnak a betörések.-tette közre a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Az ilyen típusú bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat ajánljuk:

Először a bejutást kell megakadályozni. Mindenekelőtt az ajtókat, ablakokat kell biztonsági ráccsal ellátni, itt természetesen a pinceablaktól a külső padlásajtóig, a szivattyú aknától a szerszám tárolóig mindegyiket védeni kell. A létrát sem szabad az udvaron hagyni, felkínálni a padlásajtó vagy az emeleti ablak betörésének lehetőségét! Az ajtókat biztonsági zárakkal lássák el. Manapság egyre több üdülő- és külterület közelében működik vagyon-védelmi riasztórendszert üzemeltető vállalkozás. Mérjék fel ezeket a lehetőségeket is, és ha mód van rá, az épületet szereltessék fel ún. hangos- vagy néma riasztással üzemelő elektronikus védelmi berendezéssel. A riasztójelzések sok helyen a rendőrségre érkeznek, és onnan indul járőr az esemény tisztázására, de működik riasztórendszer más, ugyancsak hatékony megoldással is.

Amennyiben a betörő mégis bejutna az épületbe, a lehető legkevesebb értéket találja ott! Értékes híradástechnikai, háztartási és egyéb kisgépeket, eszközöket csak szükséges meny-nyiségben és időre tárolják ott! Amikor hosszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban vigyék haza vagyontárgyaikat!

Az ott maradt értékekről pedig készítsenek leltárt: típus megjelöléssel, gyári számmal, is-mertetőjegyekkel stb... esetleg fényképpel, de azt sem hagyják a házban!

Fontos kiemelni, hogy egyre több településen működik polgárőrség, mely-nek tagjai rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak. Célszerű velük felvenni a kapcsolatot, mivel igen jó eredményeket értek el, a települések vagyonbiztonságának fokozásában.

Tehát még egyszer a fontosabb teendők:

- a könnyen mozdítható, rendszeresen nem használatos értékeket hazavinni,

- a bejutást meggátolni,

- felvenni a kapcsolatot a polgárőrséggel.

Kérdéseikkel bizalommal fordulhatnak a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályához a 76 / 513 - 300 - 3127-es telefonszámon, ahol megfelelő tanácsokkal állunk az állampolgárok, gazdálkodó szervezetek és intézmények segítségére személy- és vagyonvédelmi kérdésekben.

Előzzük meg együtt, hogy károsulttá váljanak!

Kövessen minket a Facebookon is!