Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. március 11. 19:11

A Mercedes fontos határkő Kecskemét életében

Képgaléria
A Mercedes fontos határkő Kecskemét életében
Hamarosan legördül az első kecskeméti Mercedes a futószalagról. Az egykori agrárváros most kiteljesülten a gép-, az autó-, a járműipar egyik magyarországi fővárosává válik. Nagyváros, ahol egy olyan csillag ragyog, amelyet az egész bolygón ismernek. - Hogy éli át ezt a vitathatatlan sikert a város első embere? – kérdezte az Alföldi Civil Napló munkatársa dr. Zombor Gábor polgármestertől.

 

 - Egyértelmű, hogy az első kecskeméti Mercedes születése fontos határkő a város életében. A nyilvánvaló – bízva mondhatom: világra szóló – siker egyértelmű és meggyőző. Úgy gondolom, hogy hatásában a város minden polgárának életét, érzékelhetően és kedvezően befolyásolja.

 - A városra milyen feladatokat rótt ennek az új létesítménynek a megvalósulása?

 -  Az elmúlt ötven évben Kecskeméten nem volt ekkora beruházás. Nagyon sok munkánk, álmatlan éjszakánk van a Mercedes Gyár megvalósulásában. E fejlesztésnek köszönhetően egészen más területekre kellett helyeznünk a hangsúlyt, mint korábban. Versenyt futottunk és futunk most is Kecskemét gazdasági fejlődésével, hiszen a Mercedes, annak beszállítói és az egyéb vállalkozások fejlesztései következtében, néhány év alatt a lakosságszám 10-15 százalékos emelkedésével kell számolnunk.

 - Talán ennél is fontosabb az új munkahelyek számának növekedése.

 - Egy frissen elvégzett felmérésünk szerint Kecskeméten az elmúlt négy évben négyezer új munkahely jött létre, és a gazdasági szereplők beruházásainak összértéke elérte a 300 milliárd forintot. Tegyük hozzá, hogy ez a válság éveiben volt. Ezen történések valójában nagyon örömteliek, de hatalmas felelősséget és számtalan kötelességet rónak az önkormányzatra, hiszen egy továbbra is élhető várost kell teremtenünk, és arról is gondoskodnunk, hogy ezek a cégek megfelelő minőségű munkaerőhöz jussanak. Mindezek miatt, például bővítjük az óvodai férőhelyeket, belevágtunk három, összesen 135 milliárd forint értékű közlekedésfejlesztési projektbe, de ezért akarjuk jelentősen növelni a minőségi bérlakások számát is, és ezért teremtettük meg Magyarországon elsőként a duális szakképzés rendszerét öt új járműipari szakmában. Azt kell mondanom tehát, hogy a Mercedes üzem átadása igazi ünnep lesz Kecskeméten. Nem akarunk azonban  nyugodtan hátradőlni, mert az élhető város fenntartása folyamatos, véget nem érő munka, amit a különböző ágazatok szereplőit összefogva nekünk kell elvégezni.

 - Említsen néhány konkrét közeljövőbeli változást, amik szorosan kötődnek ehhez az eseményhez, a Mercedes Gyár átadásának napjához!

 -   Konkrét változás lesz például az iparűzési adóból származó bevétel jelentős emelkedése, ami növeli majd a városvezetés mozgásterét, alapot ad az újabb önkormányzati fejlesztéseknek. Szintén konkrétum, hogy az üzem teljes kapacitásának eléréséhez minden munkahelyet betöltenek, ami ismételten sokat lendít a foglalkoztatottságon. Változik Kecskemét gazdasági jelentősége is, hiszen az elemzők szerint ebben az évben Magyarországon növekedés csak a Mercedes üzem beindulásától várható.

Kövessen minket a Facebookon is!