Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. március 19. 16:10

Állandó tárlattal nyitott új helyén a Magyar Fűszerpaprika Múzeum

Képgaléria
Állandó tárlattal nyitott új helyén a Magyar Fűszerpaprika Múzeum
Ideiglenesen új helyre költözött a kalocsai Magyar Fűszerpaprika Múzeum, mely költözését egy állandó tárlat megnyitásával hozta a látogatók tudtára a múlt héten.

Cserven piper, piparka, pippuri, peper – bolgárul, románul, finn és holland nyelven is ezen nevek mindegyike Kalocsa aranyának, a fűszerpaprikának egy-egy lehetséges megnevezése. Mindezek mellett azonban újabbakkal, például török és arab nyelvű elnevezésekkel is megismerkedhet, aki ellátogat a kalocsai Magyar Fűszerpaprika Múzeumba, mely eddigi helyéről, a Szent István király úti padlástérből ideiglenesen a Szentháromság térre, a főszékesegyházzal szemben lévő kanonokház udvarában álló épületbe költözött.

Az új hely ünnepélyes nyitányaként „A paprika története Magyarországon” című megújult állandó tárlatot dr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek és Dr. Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

– Vigyük jó hírét és használjuk minél nagyobb mértékben Kalocsa kincsét, a paprikát, mely testünk-lelkünk javára válhat, hisz fogyasztása jó egészséget biztosít, ami a lelkiállapotunkat is befolyásolja – ezekkel a szavakkal köszöntötte dr. Bábel Balázs érsek a megjelenteket. Tőle dr. Fehér György vette át a szót.
–Történelmi léptékkel is számottevő a mezőgazdasági múzeum, a fűszerpaprika múzeum és Kalocsa kapcsolata – kezdte beszédét a főigazgató. Aki kiemelte: a 17. század óta ismert hungarikumra ma is van igény, és aki teheti élnie is kell a fűszerpaprika adta lehetőségekkel.

Kövessen minket a Facebookon is!