Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. március 31. 16:04 | Szerző/forrás: kormany.hu

Gombold újra! Divat a magyar 2012-ben is

Gombold újra! Divat a magyar 2012-ben is
Második alkalommal írták ki a fiatal magyar divattervezőket felkaroló, bemutató és díjazó „Gombold újra!” pályázatot. A projekt mai, ünnepélyes záróeseménye és díjkiosztója - a tavalyi divatshow-t kinőve - már egész napos eseménnyé bővült, ahol konferencia és vásár, valamint több bemutató is várja az érdeklődőket a budapesti Millenárison.

2011 novemberében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából annak háttérintézménye, a Design Terminál Non-profit Kft. immár második alkalommal írta ki a „Gombold újra! Divat a magyar” öltözéktervezési pályázatot. A pályázatban a résztvevők feladata valamely – tetszőlegesen választott – magyar viselettörténeti érték átírása kortárs, a mai trendeknek megfelelő formába.

A kezdeményezés célja, hogy az eredményesen pályázó fiatal tervezők számára elősegítse önálló vállalkozásaik elindítását, sikeres piacra lépésüket és termékeik ismertségét a vásárlók körében – hozzájárulva ezzel a magyar kreatív ipar fejlesztéséhez.

Pályázati kategóriák:

  • A „Kortárs öltözéktervezési pályázat” keretében (a tavalyi egyetlen kategória tematikáját megtartva) a pályázók a magyar viselettörténet valamely tetszőlegesen választott korszakából választanak inspirációs forrást, s azt a legfrissebb divattrendeknek megfelelő, új formában dolgozzák fel. A forrás motívum, de forma vagy pusztán technikai megoldás is lehet.
  • A kiíró továbbá a napjainkban rendkívül népszerű népművészeti ihletés mellett, értékeli az újkori magyar történelem (így pl. a 19-20. század) polgári viseleteinek feldolgozását is.

A díjak átadására az öltözéktervezési pályázat döntőbe jutott kollekcióinak bemutatója után, 20:30 körül kerül sor. Az eseményről a kormany.hu is beszámol.

Háttér

A kezdeményezésben a divatszakma és a kézműves világ, valamint a vállalati szféra szinte minden része képviseli magát. A projekt vezető kreatív tanácsadója Lakatos Márk stylist, a döntőzsűri elnöke Florence Deladriere, a Marie Claire International divatrovatának vezető szerkesztője. A zsűri tagjai munkájuk megkezdése előtt egységes zsűrizési alapelveket és etikai nyilatkozatot is aláírnak (mindkettő nyilvános dokumentum). A pályázat szakmai partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Mesterségek Ünnepe, a Hagyományok Háza, a Vodafone és a Samsung is.

A Gobbold újra! pályázat összköltségvetése mintegy 150 millió forint (ebben benne foglaltatik a pályázók költségtérítése, a legtehetségesebb pályázókat felvonultató esemény és a nekik járó díjak is). A költségeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága állja, azonban nem új költségvetési források, hanem a még 2011-ben lakossági kommunikációs célokra kötött keretszerződésének terhére, melyben közbeszereztetett partnere a Bell & Partners Kommunikációs Ügynökség.

Kövessen minket a Facebookon is!