Július 29. hétfő, Flóra, Márta
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Napi evangélium-„Hogyan születhetik valaki újra, amikor már öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe, hogy újra szülessék?”
Hírek, események 2012. április 16. 10:56 | Szerző/forrás: katolikus.hu

Napi evangélium-„Hogyan születhetik valaki újra, amikor már öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe, hogy újra szülessék?”

Napi evangélium-„Hogyan születhetik valaki újra, amikor már öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe, hogy újra szülessék?”
Volt a farizeusok között egy Nikodémus nevű férfi, aki a zsidók egyik főembere volt. Éjnek idején fölkereste Jézust, és ezt mondta neki: „Mester, tudjuk, hogy te Istentől jött tanító vagy. Senki sem tud ugyanis ilyen csodajeleket tenni, amilyeneket te művelsz, ha az Isten nincs vele.” Jézus így felelt neki: „Bizony, bizony, mondom neked, ha valaki újra nem születik, nem láthatja meg az Isten országát.” Erre Nikodémus megkérdezte: „Hogyan születhetik valaki újra, amikor már öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe, hogy újra szülessék?” Jézus így felelt: „Bizony, bizony, mondom neked: aki újjá nem születik vízből és Szentlélekből, nem mehet be az Isten országába. Ami testből születik, az test, – ami viszont Lélekből születik, az lélek. Ne csodálkozz azon, hogy ezt mondtam neked: újjá kell születnetek! A szél ott fúj, ahol akar; hallod ugyan a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van ez mindenkivel, aki a Lélekből született.” Jn 3,1-8

Elmélkedés:

A Nikodémussal folytatott párbeszéd részletes leírása bizonyára azt a célt szolgálja, hogy az olvasó számára János evangélista bemutatassa a hit útját. A húsvét ünnepe és a feltámadás titkának megismerése a hit útján indít el mindannyiunkat, s ennek az útnak jelentős állomása a lelki újjászületés. Krisztus test szerinti feltámadásának egyik következménye az, hogy tanítványainak lelkileg kell újjászületniük. Ezt az újjászületést Isten Lelke kezdeményezi bennünk. A feltámadás révén a testi újjászületésben is részesülünk majd. A lelki újjászületés a földi élet idejére tesz hasonlóvá minket Krisztushoz, a testi feltámadás pedig Krisztus sorsában részesít minket az örök életben.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Uram, te irányítsd közösségünket! Ajándékozz meg minket tisztánlátással, hogy fölismerjük a helyes utat, s azon rendíthetetlenül haladjunk! Távoztass el tőlünk mindent, ami nem egyenes, ami nem tisztes és nem becsületes! Taníts meg önként, szabadon engedelmeskedni elöljáróinknak, akik a tőled kapott hatalmat képviselik! Add, hogy örömmel élvezzük szép világodat, de tartsd távol tőlünk a mohóság és élvezetvágy szellemét! Add, hogy vidám alkotókedvnek örvendjünk, de minden más cél fölött a te akaratod lebegjen előttünk!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház