Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. május 23. 08:31

Orbán-napi Borünnep a hajósi pincefaluban

Képgaléria
Orbán-napi Borünnep a hajósi pincefaluban
Hajós messze földön híres ünnepségsorozatát idén harminckettedszer rendezik meg május 25. és 27. között. A rendezvény a megszokott kettő helyett most három napon át tart és sok újdonsággal, még rekordkísérlettel is találkozhatnak a Hajósra látogatók.

Az Orbán-napi Borünnep műsora a korábbi évekhez képest idén számos elemmel gazdagodott. Lehetőség lesz hőlégballonról megcsodálni a környező tájat, és további égi attrakcióként a nemzetközi sikerekkel is büszkélkedő, többszörös magyar bajnok Nádas Tamás műrepülő pilóta légi bemutatójában is gyönyörködhetnek a pincefaluba látogatók.

Szombaton és vasárnap koncertek várják az érdeklődőket. Többek között a mai elektronikus tánczenét magyar népzenei gyökerekkel ízlésesen ötvöző Balkán Fanatik együttes, valamint a modern ír kocsmazenét játszó Firkin együttes is fellép. A koncertek előtt más színvonalas is produkciók lesznek, mint a népszerű, Kossuth-díjas Berecz András mesemondó műsora.

De nem csak a fölállított színpadokon pezseg majd az élet, szokás szerint fölbolydul majd az egész pincefalu. Újdonság, hogy a szervezők tudatosan is igyekeznek bevonni a mulatságba a pincetulajdonosokat, sőt Hajós egész lakosságát. Ennek érdekében „pincemustra vetélkedő” lesz, melynek keretében megnyílnak a pincék, s az érdeklődők pontozhatják a pincék esztétikumát, a kínált borok minőségét és azt, hogy hol mennyire sikerült megteremteni a jó hangulatot a nedűk kóstolgatásához.
Érdekesség, hogy a sors szeszélye folytán idén a borünnep idejére esik a hagyományos borkultúrát népszerűsítő, évente megtartott „nyitott pincék napja” is. A gasztronómia – szintén idén először – önálló szekciót alkot a műsorrendben. Ennek keretében kerül sor a pincepörkölt főző rekordkísérletre is: Németh József Venesz-díjas szakács főz majd egy hatalmas bográcsban annyi pincepörkölt, amennyit ez idáig egyszerre soha senki. De a hajósi asszonyok is bizonyságot tehetnek konyhaművészetükről: borkorcsolya és vendégváró falatok versenyén mutathatják be ínyencségeiket.
Ezen kívül természetesen lesz vásár is, tematikailag három részre osztva: Egyrészt az ország minden részéről érkezett kézműves mesterek mutatják be díjazott, autentikus termékeiket. Másrészt helyi termelők és mesterek kínálják majd portékáikat, mézet, paprikát, egyebeket, s a helyi kézművesek, például kovácsok, fazekasok látványos bemutatót is tartanak mesterségük fogásaiból. Végül az elmaradhatatlan „bor utca” kiállítói, a Hajós-Baja borvidék bortermelői árulják majd finomabbnál finomabb boraikat.

Kövessen minket a Facebookon is!