Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. június 1. 10:58

Városházi hírek: Menetrend változás feltételekkel

Képgaléria
Városházi hírek: Menetrend változás feltételekkel
A helyi autóbusz-közlekedés menetrendjének tervezett változásairól hozott döntést Kecskemét képviselő-testülete. A határozat egyik lényeges eleme, hogy az önkormányzat a Kunság Volán Zrt. közreműködésével kezdeményezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál: helyközi járatokat lehessen igénybe venni a helyi személyszállításban a 4-es, 4/A és 52-es járatokon, szabad- és munkaszüneti napokon, amikor is e buszok kihasználtsága igen alacsony.

A módosításnak köszönhetően hatékonyabb és takarékosabb volna a tömegközlekedés. A változás csak bizonyos feltételek megléte mellett történhetne annak érdekében, hogy a tömegközlekedés hétvégén is zavartalan legyen. Ezek egyike, hogy a 4-es és a 4/A hétvégi járatait kiváltó, a Noszlopy parkból Szentkirály, Lakitelek, Tiszakécske, illetőleg Tiszaalpár irányába közlekedő vonalon hétvégenként legalább 19 helyközi járatpár közlekedését kell biztosítani. A másik feltétel, hogy az 52-est szintén hétvégenként kiváltó, a Noszlopy parkból Jakabszálláson keresztül Orgovány, Kiskunhalas, illetőleg Bugac – Móricgát irányába induló buszoknak – amelyből legalább 6 járatpárt kell biztosítani – be kell közlekedniük a matkói buszfordulóig. Ezen túlmenően, az érintett helyközi buszoknak meg kell állniuk a helyi megállókban. A módosítással érintett helyközi járatokon - a helyi megállóhelyek viszonylatában - a helyi utazási bérleteket a szolgáltató elfogadja. A módosítás legkorábban június 16-tól léphetne életbe.

A helyi járatok helyközi buszokkal történő részbeni kiváltása nem szokatlan Kecskeméten, hiszen Kadafalva és Méntelek esetében évek óta így működik a tömegközlekedés.

További módosítás, hogy június 16-tól hétvégenként a 18-as járatot a 23A jelű járat váltja fel. Ez valójában a 23-as járat, amely így szabad- és munkaszüneti napokon érinti majd a Hunyadivárost, azaz a 18-as minden megállóját. A 19-es vonal esetében is hasonló közlekedés lesz, ahol hétvégenként a 15-ös vonal járatait beközlekedtetik a miklóstelepi buszfordulóig. Az utazási igazolványok ez esetekben is érvényesek lesznek a kiváltó járatokra.   

A közgyűlés a szintén napirenden lévő 2012-es költségvetés módosításakor döntött arról is, hogy az idei, mintegy 277 millió forintos támogatáson túl, további 15 millió forintot biztosít a helyi tőmegközlekedés működtetéséhez a Kunság Volán részére.

Nagypál Sándor alpolgármester a menetrenddel kapcsolatosan hangsúlyozta: a változtatások olyan racionális javaslatok, amelyek a Kunság Volánnal egyeztetve születtek meg. A szolgáltató felméréseiből egyértelművé vált a rendkívül alacsony hétvégi kihasználtság. Az ésszerűsítés az utasoknak is kedvez, hiszen a 4-es vonalán az eddigi 33 hétvégi járatpár helyett összesen 44 járatpár közlekedne, mintegy 5 perces eltéréssel a helyi járatokhoz képest.

Kövessen minket a Facebookon is!