Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. június 8. 08:09 | Szerző/forrás: katolikus.hu

Napi Evangélium: „Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Messiás Dávidnak a fia?\"

Napi Evangélium: „Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Messiás Dávidnak a fia?"
Amikor Jézus egy alkalommal a templomban tanított, ezt a kérdést vetette fel: „Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Messiás Dávidnak a fia? Hiszen maga Dávid mondja a Szentlélek által: Így szól az Úr az én Uramhoz: „Jobbom felől foglalj helyet, míg lábaid alá vetem ellenségeidet.” Ha tehát maga Dávid a Messiást Urának nevezi, akkor hogyan lehet az ő fia?” A nagy népsokaság szívesen hallgatta Jézust. Mk 12,35-37

Elmélkedés:

A császárnak fizetendő adóról, a feltámadás kérdéséről és a főparancsról szóló viták után Jézus a Messiásról, mint Dávid fiáról beszél a mai evangéliumban. Mivel az előző három vita azzal kezdődött, hogy Jézus ellenfelei tettek fel kérdést, ezért lehetséges, hogy most is az írástudók egy kérdésére válaszolva beszélt Jézus a Messiásról, de az is előfordulhat, hogy ő kezdeményezte ezt a párbeszédet, amire ők nem is tudtak mit válaszolni. Napok óta azt olvassuk, hogy a farizeusok hogyan próbálnak belekötni Jézus tanításába. Az ő magatartásukkal teljesen ellentétes a nép viselkedése. A mai szakasz utolsó mondatából kiderül, hogy az írástudók mindenféle kötözködése ellenére az emberek szívesen hallgatták Jézust. Kétségtelen, hogy Jézus rendkívül tehetséges tanító volt, és mondanivalójának közvetítésére kitűnően alkalmazta a példázatokat és a közmondásokat. Tanítása gondolkodásra készteti hallgatóit. Szavai döntésre késztetik az embereket üzenetének elfogadására vagy elutasítására. Mindkettőre van példa, ahogyan ezt az elmúlt napokban láttuk. Jézus napjainkban hozzánk szól. Te hogyan döntesz?
© Horváth István Sándor

Imádság:

Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli jóságodban fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az ellenséget tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben, kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem boldogságod birtoklására!
Szent Ágoston

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház