Július 29. hétfő, Flóra, Márta
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Barátkozás a barátoknál – a város legrégebbi közösségi fórumán - A templomkertben fény derül a ferencesek titkaira is
Hírek, események 2012. június 21. 14:30 | Szerző/forrás: Petőfi Népe/Sebestyén Hajnalka

Barátkozás a barátoknál – a város legrégebbi közösségi fórumán - A templomkertben fény derül a ferencesek titkaira is

Képgaléria
Barátkozás a barátoknál – a város legrégebbi közösségi fórumán - A templomkertben fény derül a ferencesek titkaira is
Újra megtelik kulturális élettel Kecskemét legrégebbi találkozási pontja, a Barátok temploma udvara. Szombaton, a Múzeumok Éjszakáján a hely szelleméhez illeszkedve zenés, irodalmi, kulturális és gasztronómiai programok sokasága várja a látogatókat.

– Sokadszor csatlakoznak programsorukkal a kecskeméti Múzeumok Éjszakájához. Milyen visszajelzéseket kapnak a vendégektől? – érdeklődtünk Farkas P. Józseftől, a Wojtyla Barátság Központ vezetőjétől, az egyik fő szervezőtől.

– Büszkék vagyunk, hogy az elmúlt években mi is részesei lehettünk e rendezvénysorozat sikerének. Ami nekünk kincs és érték, azzal szeretnénk gazdagítani idén is a vendégeink élményeit. Ehhez helyszínül a város legrégebbi találkozási pontjának, a Barátok templomának csodálatos kertje szolgál, mely bátran kijelenthetjük, vetekedhet sok más nagy múltú mediterrán kert szépségével. Tudják ezt jól a kecskemétiek is, hiszen hétszáz éves templomunk kertjéhez sokaknak fűződik kellemes élménye, akár egy esküvő, egy keresztelő vagy egy séta kapcsán. Minden évben nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk. Így programjainkat most is úgy válogattunk össze, hogy a meghitt környezetben, az ősi spiritualitást tükrözve igazi unikum legyen az „éjszakai turistáknak”.

– Néhány gondolat a programokról. Mivel indítanak?

– 18 órakor tartjuk a hivatalos megnyitónkat. Elsőként dr. Bábel Balázs „Szolgálat Isten országáért” című beszélgető könyvének premierjét tartjuk meg. A Porta Kiadó legújabb könyve a Petőfi Népében megjelent érseki interjúkat fogja egy csokorba. A könyvet fráter Kálmán Peregrin művészettörténész ajánlja majd a közönség figyelmébe. A program végén az érsek dedikálja a könyveket.

– A minorita szellemiségmilyen programban érhető majd még tetten?

– Hogyan éltek a kecskeméti barátok? címmel 19.15-től a templom és a rendház ősi titkaira derül fény. Fráter Kálmán Peregrin ferences perjel kalauzolásával érdekes és izgalmas történelmi „utazáson”vehetnek részt mindazok, akik bekapcsolódnak a műsorba.

 

– Minden alkalommal egy különleges kiállítással is készülnek. Mire számíthat most a közönség?

– Az udvarból nyíló Porta-díszteremben 20 órakor Varázslatos Kiskunság címmel a KEFAG Zrt. bugaci alkotótáborának kincseiből mutatunk be egy válogatást.A tárlatot dr. Turay Gábor Kamil esztéta ajánlja majd az érdeklődőknek.

– A Múzeumok Éjszakája programsorukban minden évben a történelmi gasztronómia is szerepet kap.

– A csodálatos templomkertben eltöltött órákat most is korabeli étkek kóstolásával szeretnénk emlékezetesebbé, hangulatosabbá tenni. Megnyílik a régi szerzetesek konyhája, és bárki megtudhatja: milyen is az igazi Barátfüle vagy a Püspöktallér a P&P Kft. felajánlásának köszönhetően. Emellett tálcákon ott sorakoznak majd a szegénység csemegéi, a Fráter Bernát zsíros deszkái. Mindezt ingyenesen. Italból sem lesz hiány, bár azért már fizetni kell. Barátborászunk Drabant Katalin, a helyi Dimenzió Borászat pince tulajdonosa, valamint Barátpálinkásunk Pajor Jenő, a Kecskemét Pajor Pálinka Manufaktúra tulajdonosa lesz.

– Végül: mit kínálnak zenei téren?

– A repertoár sokszínű: a könyvdedikáció után 19 órától a Lajosmizsei Jászok Együttes dallamai csendülnek fel. 20.15-től a Hang Duó, 21 órától a Ritmo Flamenco Trio zenél. A végén pedig 22.45-től a Barátok Zenekar lép színpadra. A kínálatot látva garantáltan pergős, vidám este elé nézünk. Minden érdeklődőt – régi és újabb - örömmel várunk a programjainkra.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház