Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. június 22. 15:27

Úton a segítség: (Újra) Elindult a Szikszói Görögkatolikus Templom építése

Képgaléria
Úton a segítség: (Újra) Elindult a Szikszói Görögkatolikus Templom építése
A Porta Egyesület Templomépítő Közösségét felkereste a Borsod megyei szikszói görögkatolikus gyülekezet, hogy segítséget kérjenek templomuk felépítésében. Moldván Tibor, szikszói görögkatolikus parókus a találkozáskor elmondta, az építkezést úgy kezdték el, hogy már senki nem bízott abban, valamikor itt templom fog épülni. Mind a mai napig nehéz a reményt feléleszteni, de a falak elindulása, már sokakban reménységet keltett. A templomot előreláthatóan 2013-ban szentelnék fel.

Szikszó egy 5900 fős kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Körülbelül 800 görögkatolikus él itt. Jelenleg egy iskolakápolnában végzik a szertartásokat, melyet az itt élők 1928 óta használnak. Az új templom építése egy évtizede húzódik. A hosszú tervezői folyamat után, 2004. december 26-án rakták le az újtemplom alapkövét. 2006-ban elkészült a templom alapja. Ezt követően leállt az építkezés. 2009 végére sikerült egy, a püspökünk által is elfogadott templomtervet készíteni. Ehhez azonban a már meglévő alapon kiegészítő munkákat kellett elvégezni 2010-ben. 2009 szeptemberében egy bezárásra ítélt téglagyártól nagyon kedvező áron 80 000 darab kisméretű burkolótéglát vásároltak a templomépítők. Ebben az évben sikerült elkezdenünk a falak építését.

A templom bizánci stílusú, centrális elhelyezkedésű templom. 150 főre van tervezve. A görögkatolikus hagyományok szerint meglévő hármas tagolódású: előtér lesz, ahol egy nagyobb tér közösségi célokat fog szolgálni, de bekapcsolható a templomtérbe nagyobb események (pl. templombúcsú) alkalmával. Itt kap helyet a keresztelőmedence, a gyóntatófülke, és a kórusfeljárat.

A templomhajóban 110 főre tervezett padozat, és egy 40 főre tervezett kórus található.

A szentély részében az oltár a sekrestye és egy előkészületi tér található.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház