Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2012. július 17. 08:06

Eltűnhet a hópárduc? Lesz hová menniük?

Képgaléria
Eltűnhet a hópárduc? Lesz hová menniük?
Aggasztó képet mutat a WWF legújabb, éghajlatváltozásról szóló tanulmánya. A himalájai hópárducok élőhelyének 30%-a eltűnhet a globális felmelegedés miatt. A természetes erdőhatár magasabbra tolódása veszélybe sodorhatja a különleges nagymacskák fennmaradását, ami az egész terület ökoszisztémájának felborulásához vezethet.

A WWF júniusban közzé tett kutatása elkeserítő eredményeket mutat. A szervezet szakemberei megállapították, hogy ha az üvegházhatású gázok kibocsátása nem csökken drasztikusan, a Himalája hegyláncain élő hópárducok élőhelye 30 %-kal zsugorodhat.

 

A hópárduc veszélyeztetett faj, amelynek vadon mindössze 4500-6000 példánya él Földünkön, ezek legnagyobb része Észak- és Közép-Ázsia magashegységeiben, köztük a Himalájában fordul elő. Itt a hópárducok az erdőhatár felett elhelyezkedő alpesi területeken élnek mintegy 4-5000 méter magasságban, ahol szabadon vadászhatnak zsákmányukra. A globális felmelegedés miatt azonban a hegységek klímája megváltozik, nedvesebbé és melegebbé válik, ez pedig a természetes erdőhatár felfelé húzódását jelenti. Így az erdők megjelenhetnek az alpesi területeken is, ahol a hópárducok élnek, ezzel pedig kiszorítják a ragadozókat természetes élőhelyükről.

 

„A hópárducok csak ritkán tévednek erdős területekre, és az is ismeretes, hogy hol húzódik az a tengerszint feletti magasság, ahol nehézségek árán, de képesek még életben maradni. Ha az erdőhatár olyan ütemben húzódik felfelé, ahogy az a kutatásunkból látszik, akkor a hópárducok hamarosan élőhely nélkül maradhatnak.” – mondta Jessica Forrest, a WWF szakértője és a tanulmány egyik szerzője.

 

A kutatók felmérték, hogy melyek lehetnek azok a területek, ahova a hópárducok vándorolhatnak, és a legtöbb ilyen hely átnyúlik a térségben található országok határain, éppen ezért a WWF arra kéri az érintett országok vezetőit, hogy fokozott nemzetközi együttműködéssel kezeljék a problémát.

 

A nagyragadozók jelenléte minden élőhelyen a teljes életközösség egyensúlyára hatással van. Így van ez a hópárducoknál, de a hazánkban is előforduló hiúzok esetében is. Az erdei nagyragadozók jelenléte nélkül a növényevők száma túlságosan megnövekszik, ami az ökoszisztéma felborulását eredményezheti. Ezért van természetvédelmi jelentősége annak, hogy megvédjük az Északi-középhegységben élő néhány egyedet, illetve állományuk növekedését biztosítsuk. Ennek megvalósítása érdekében indított hiúz-védelmi programot a WWF Magyarország 2010-ben. „Idén a tervek szerint sikerül az illegális kilövéssel szemben is védelmet jelentő nyomkövető rendszerrel ellátnunk egy példányt. Az eszköz segítségével az egyed szokásairól is többet megtudunk, ami a hazai kutatásokban mérföldkő lehet.” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

Az alapítvány fajvédelmi munkájához bárki hozzájárulhat, ha örökbefogad egy hiúzt a wwf.hu//hiuz weboldalon!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület