Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. augusztus 3. 13:46

Világbajnok lett a kalocsait viselő Nádas Tamás

Képgaléria
Világbajnok lett a kalocsait viselő Nádas Tamás
A kalocsai mintás overallban versenyző Nádas Tamás szerezte meg az első, magyar aranyérmet a Műrepülő Világbajnokság Free-programjában a nyíregyházi 10. Műrepülő Világbajnokságon. A világbajnoknak sokak szerint a kalocsai hozta meg a várva várt sikert. Az Európa-bajnoki aranyérmes, négyszeres magyar bajnok pilóta EDGE-540T típusú repülőgéppel állt rajthoz, overállja és gépe az ország egyik jelképét viselte magán. A pontozás eredményeképpen a magyar pilóta teljesített a legjobban a saját tervezésű repülési programban. Nádas Tamás megkeresésünkre a következőképpen kommentálta az eseményeket: nagyon örülök annak, hogy világbajnok lettem a free-kategóriában. Ilyenkor kiválóan látszik, hogy a jó felkészülés mellett milyen fontos a hátország. A kalocsai mintás overallnak köszönhetően például egy város, sőt egy ország látott a versenyt megelőző napokban is a televízióban, és örömmel nyomon követték magát a versenyt is, izgulva értem. Azért az, nem mindegy, milyen szurkolótábor van egy versenyző mögött – tette hozzá a pilóta. A Nyíregyházán rendezett 10. FAI World Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokságra több mint 19 ország 81 pilótája érkezett. A műrepülők a vb-n több számban is versenyeznek.

Nádas Tamás a második, úgynevezett Free-programban megelőzte az orosz és francia pilótákat is. Történelmet írt ezzel az eredménnyel, hiszen ugyanabban a számban nyert aranyérmet, amelyben 50 éve a Budaörsön rendezett 2. FAI Motoros Műrepülő Világbajnokságon Katona Sándor.
Az immár világbajnok Nádas Tamásfelkészülése nem volt zökkenőmentes, ennek ellenére jónak és eredményesnek ítélte ezt az időszakot.
- Rengeteg munka és felkészülés van ebben a címben. Télen nem volt alkalmam külföldön gyakorolni. Március végén kezdtem el itthon a felkészülést, még a régi gépemmel. Május végén jutottam egy barátom segítségével ehhez a géphez, amivel versenyeztem. Szóval elég kevés időm volt ezt a gépet megszokni, hiszen meg kellett vele tanulni jól repülni, ám mivel ebben a gépben sokkal nagyobb lehetőségek voltak és vannak, mint az előzőben, így a rengeteg edzésnek köszönhetően azért gyorsan „összecsiszolódtunk”. A felkészülésben pedig sokat segített Talabos Gábor, Borosnyai Károly és Besenyei Péter is.

Nádas Tamásnak csütörtökön délután személyesen gratulált szép eredményéhez Török Ferenc, Kalocsa polgármestere a nyíregyházi verseny helyszínén, ahol szombaton egy látványos repülőnappal ér véget a verseny.

 

Fotó: Kalocsai Önkormányzat - Sajtóiroda

Kövessen minket a Facebookon is!