Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. augusztus 18. 09:49

Korszerűsített tenyésztő telepek

Korszerűsített tenyésztő telepek
Tiszta génállományú tehenek, borjak és gyönyörű, másfél tonnás, többszörös díjnyertes bikák alkotják a több mint 1300 egyedes szarvasmarha állományt a Lajosmizsei Charolais Kft-nél. Számtalan serleg, plakett, oklevél tanúskodik a hazai és külföldi elismerésekről a cég központjában. Tavaly Nyitrán, egy nemzetközi versenyen és vásáron nagydíjat nyert ismét a lajosmizsei tenyészet egyik remek bikája, tavasszal pedig Hódmezővásárhelyről hozták el az országos seregszemle Állattenyésztési Nagydíját. A kiváló állományt tekintve nem véletlen, hogy Lajosmizséről származik több környező ország Charolais törzstenyészete. A vágó állatik 97 százalékát exportálják.

 

A cég ügyvezető igazgatója, Bújdosó Márton lapunknak elmondta, hogy egy jelentős fejlesztés fejeződött be lajosmizsei telepeiken az elmúlt esztendőben. Az istállóztatást és a trágyaelhelyezést szigorú uniós szabályokhoz kötötték, ezért egy 385 millió forintos beruházással két új, korszerű istállót építettek, s a belső és külső telephelyeiken ma már teljesen szigetelt placcokon telelhetnek az állataik. A jelentős fejlesztésekhez sikerült nyerniük uniós pályázati támogatást, a költségek többi (időközben folyamatosan növekvő) részét önerőből és hitelből fedezték.

- Ezek a nagyon jámbor, nyugodt vérmérsékletű, s kimondottan húsjellegű jószágokat már az őshazájukban (a Loire völgyében) eleve legeltetésre, ridegtartásra tenyésztették – tudtuk meg Bujdosó Mártontól. - Tavasztól őszig Lajosmizsétől távol, bérelt legelőinken tartózkodnak. Az említett beruházások lehetővé tették, hogy csináljunk egy technológiai váltást. Ennek az a lényege, hogy az ellések itthon, a telepeinken történnek, s a borjakat nem engedjük ki az istállókból a téli hidegbe, hanem az anyjukat hajtjuk be hozzájuk naponta négyszer, a szoptatások idejére. Így sokkal jobb a súlygyarapodásuk. S mivel újszülött koruktól fogva az állatgondozók közelségét érezhetik, rendkívül kezelhetővé, barátságossá, emberbaráttá válnak, ami kihat az egész életükre. Ráadásul az új istállóink korszerű kamerarendszerének köszönhetően, az ellésektől figyelemmel követhetjük itthonról a borjainkat.     

- A tenyész– és vágóállataink iránt, változatlanul jelentős fizetőképes kereslet mutatkozik Törökországban. De a tejpiac megtorpanásával, a kimondottan a kiváló húsáért tenyésztett Charolais iránt megnőtt az utóbbi években a hazai és a környező országokban élő gazdák érdeklődése. Szerencsére több olyan díjnyertes bikánk van jelenleg is, amelyeknek a szaporító anyaga iránt rendszeres az érdeklődés a fajtaváltó tehenészetek részéről.

- A cégünk gyümölcs- és zöldségtermesztéssel is foglalkozik. Sajnos a tízhektáros meggy, cseresznye és kajszi ültetvényünkön a fagy szüretelt az idén. Zöldségesünkben most folyik a paprika betakarítása, de a piacot tekintve, ezzel kapcsolatban sem lehetünk bizakodók. Rengeteg pénzt, munkát, energiát felemésztenek az ültetvényeink, és nagy a külföldi konkurencia. A jövőt illetően el kell gondolkodni azon, hogy egyáltalán érdemes-e folytatni a növénytermesztést.   

 

 

6050 Lajosmizse, Mizse 91. 

Telefon: 76/356-847

                                                                                    Mobil: 30/9535-155                                                                                                                                          

                                                                                    Fax: 76/555-338

E-mail: [email protected]

Kövessen minket a Facebookon is!