Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. augusztus 21. 17:07

Zwack Pétertől (1927-2012) a Barátoknál és a Szent István Bazilikában

Képgaléria
Zwack Pétertől (1927-2012) a Barátoknál és a Szent István Bazilikában
Nincs annál meghatóbb, mint amikor egy apáról beszél legfőbb örököse; vagy éppen nevének hordozója. Szörnyű, tragikus szónoki feladat ez, de nem lehet előle kitérni. Zwack Sándor, az Unicum-titok legifjabb beavatottja és Peter Zwack JR., az amerikai hadsereg vezérkari főnökségének dandártábornoka nehéz feladatra kellett, hogy vállalkozzon kedd délelőtt a Budapesti Szent István Bazilika szentéjében, a Zwack Péter világhírű vállalkozó, a Zwack Unicum Rt. örökös elnöke fölemelő temetési szertartásán. Helye, és egyben ideje is volt itt, az atyai hamvaknál a férfikönnyeknek. (folytatás...)

A nagyszabású búcsúszertartást a Szent Efrém Kórus – Bubnó Tamás vezényletével – Schubert és Bach egyházi műveinek előadásával vezette be. A gyászmisét, az egyházi búcsúztatást dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát vállalta.  A szakrális egyházi énekeket Fehér László, a Szent István Bazilika karnagya recitálta. A mély gondolatokat Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekművész előadása élesztette föl. A rituálé elmaradhatatlan, fontos része és értéke volt, Mozart Requviemje Hostias, illetve Lacrimosa tételeinek előadása volt; a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai és kórusa előadásában szólaltak meg.

Az 1927-ben született, és a napokban az égbe költözött Zwack Péter urnájánál tisztelgett a Magyar Kormány számos jelese, az USA és az Olasz Köztársaság nagykövete; több tudós, politikus, művész, közéleti személyiség. A többi között a többszörösen is olimpiát nyert magyar uszó válogatott is fontosnak találta, hogy részt vegyen a búcsún.

Várszegi Asztrik főapát homilijában figyelmeztetett arra, hogy az ember a keresztségben az örökkévalóság és a föltámadás reményét nyeri el. Éppen ezért a Krisztus-hívők gyásza nem a halálról való megemlékezés, hanem a föltámadás ünneplése. Még akkor is úgy van ez, ha jól tudjuk: a szeretett személy elmúlása bénító fájdalmat és a tehetetlenség depresszióját szüli.
A mementón a családtagokkal való találkozás során kondoleált a Karol Wojtyla Barátság Központ delegációja is, melyet Farkas P. József alapító vezetett. A vizit szomorú apropója ellenére is, alkalmas volt, hogy a kecskemétieket segítő, most távozó donátor nemes akcióit fölemlegessék.

Zwack Péterről Kecskeméten, a Barátok Templomában és a Wojtyla Házban is megemlékeztek barátai, tisztelői kedd délelőtt. A gyászmise fél 8-kor kezdődött a Szent Miklós Templomban, míg a megemlékezés 11 órakor a szeretetotthonban. Zwack Péter sokat áldozott a szegényekért, ezért kérték az Úrtól, hogy adjon neki örök nyugodalmat, és az örök világosság fényeskedjék neki. A Jó Isten gyógyítsa be a család fájó sebeit, adjon megnyugvást a jövőbeli égi találkozás katolikus reményében.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház