Június 17. hétfő, Alida, Laura
Hírek, események 2012. augusztus 22. 15:25

Jeladós fehér gólyák a fajvédelem szolgálatában

Képgaléria
Jeladós fehér gólyák a fajvédelem szolgálatában
Az idei év száraz időjárása nem kedvezett a hazai fehér gólyáknak. Júliusban, illetve augusztus elején a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a nemzeti parkok munkatársai szinte napi rendszerességgel fogtak be a kirepülés után legyengült, de egyébként egészséges gólyákat. A tavalyi igen sikeres költési szezonnal ellentétben, 2012-ben jóval kevesebb fiókát tudtak szüleik felnevelni. Az MME szlovák partnerszervezeteivel, a BirdLife Szlovákiával és Raptor Protection of Slovakia-val közösen 7 fehér gólyára szereltek műholdas nyomkövetőt, hogy pontos adatokkal rendelkezzenek a szabadon engedett madarak mozgásáról feltérképezve a potenciális veszélyforrásokat.

A fiatal gólyák az első kirepülés után számos esetben nem elég erősek a fészekbe való visszatérésre, éhen halnak, túlzott bizalmasságuk miatt ragadozó áldozatává vállnak vagy elgázolják őket. Az első éves madarak különösen nagy számban pusztulnak el a kis- és középfeszültségű elektromos hálózatokon történő áramütés miatt, valamint a vonulási útvonalon és az afrikai telelőhelyeken is számtalan tényező veszélyezteti őket.

 

A napelemes adók óránként küldik jeleiket az MME munkatársainak, sőt a GSM modulnak köszönhetően SMS üzenetben is képes kommunikálni a rendszer, illetve a szakembereknek lehetőségük van alapvető beállításokat is végrehajtani jeladón. A modern eszközök méretüknél fogva semmilyen hátrányt nem jelentenek a madárnak. Más fajok esetében is tudjuk, hogy hatalmas területeket járnak be hátukon az apró eszközzel. Patak, a július 22-én fészkéből kiesett fehér gólya, amelyet az MME, a Bükki Nemzeti Park és a Fővárosi Állatkert munkatársai közösen mentettek meg és gyógyították ki lábsérüléséből, augusztus 6-án kapta meg jeladóját. Románián, Bulgárián, Törökországon, Szírián, Izraelen és Egyiptomon keresztül mára eljutott Csád területére.

 

A gólyák jeladós nyomkövetése a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával valósul meg. A program célja a madár- és természetvédelem megerősítése, megismertetése a régió lakosságával, kutatási, állomány felmérési és monitoring tevékenységek segítségével. A fehér- és fekete gólyák, nagy kócsagok, parlagi sasok, bütykös hattyúk és sirályfélék színes gyűrűs jelölése mellett, a parti- és molnárfecskékről geolokátorok segítségével, a gólyák esetében pedig rádiótelemetriás jeladókkal és webkamerás megfigyeléssel szeretnének a lehető legtöbbet megtudni.

A gólyák mozgását a satellitetracking.eu oldaton lehet nyomon követni.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület