Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. szeptember 3. 11:36

Megkezdődik a duális főiskolai képzés, indul a második évfolyam a duális szakképzésben

Megkezdődik a duális főiskolai képzés, indul a második évfolyam a duális szakképzésben
Magyarországon elsőként vezeti be a Mercedes-Benz - együttműködve a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karával (GAMF) és helyi szakközépiskolákkal - a német mintájú duális szakképzést és főiskolai oktatást.

A duális szakképzés lényege, hogy a tanulók elméleti oktatása mellett, a speciális gyakorlati ismeretek elsajátítása is kiemelt fontosságú a hároméves képzés során. Ebben központi szerepet játszanak a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Kecskemét/Kadafalván található, az Ipari és Kereskedelmi Kamara által hivatalosan akkreditált oktatási és képzési központja, illetve a gyáron belül az egyes szakterületeken kialakított gyakorlóhelyek.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. három éve, 2009-ben hozta meg stratégiai döntését a duális szakképzés bevezetéséről. A duális szakképzés mind társadalmi, mint vállalati oldalról nagy jelentőséggel bír, hiszen egy növekvő szektor foglalkozási területén kínál biztos munkahelyeket, azáltal hogy a jövő szakembereit gyakorlati szakmai és főiskolai képzéssel készíti fel munkájukra.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. - biztos munkahelyet és jó perspektívákat nyújtva - segíti a magyar fiatalok elhelyezkedését a régióban.

A hároméves szakképzés 2011-ben indult gépjárműmechatronikus, mechatronikai karbantartó és gépjármű-előkészítőfelületbevonószakokon

A szakközépiskolai duális szakképzés első évében nyert tapasztalatok nagyon pozitívak. Idén márciusban volt a második évfolyamos ipari tanulók felvételi meghallgatása - immáron négy szakmában. Új szakmaként a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft-nél 2012. szeptember 3.-án elindul a szerszámkészítő szakmunkástanulók képzése is. Az úgynevezett „Welcome Day”-en, a cég munkatársainak első munkanapján tehát a négy szakmában összesen 36 új tanulót köszönthet a gyár vezetősége, akik első iskolaévüket kezdik meg aduális szakképzésében. Az első évfolyammal együtt így az MBMH-nál már 70 szakmunkástanuló gyakorlati képzése folyik,

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. úttörő szerepet tölt be a magyar felsőoktatásban is, hiszen a Knorr-Bremse Magyarországgal közösen elsőként vezeti be a német mintájú duális képzést ezen a területen is. A kecskeméti duális főiskolai képzésről szóló memorandumot 2011. májusában írták alá a partnerek, ennek értelmében idén az első évfolyamos diákok egy három és fél évre szóló szerződést kötöttek. A duális főiskolai képzés - a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar együttműködésének keretében - gépészmérnök szakon indul el.

Kövessen minket a Facebookon is!