Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. szeptember 10. 13:07

A nap szentjeiért és a nap támogatóiért is imádkoztunk a Wojtyla Házban

Képgaléria
A nap szentjeiért és a nap támogatóiért is imádkoztunk a Wojtyla Házban
A Wojtyla Család szeptember 10-én hétfőn Szent Menodóra, Metrodóra és Nimfodóra vértanúnőkre emlékezett, akik életüket arra szentelték fel, hogy testi-lelki tisztaságban találkozzanak mennyei Vőlegényükkel, Jézussal. Imaszándékunk a keceli Pintér Józsefért, családjáért, támogató testvérünkért és az izsáki Vino Étterem tulajdonosáért, Prikkel Lászlóért szólt. Az étterem ma nagyon finom gulyáslevest főzött és küldött a Wojtyla Ház szegényeinek. Az étel igen bőséges volt, így még repetát is tudtunk osztani. A leves mellé mindenkinek jutott friss fornetti sütemény is, melyet dr. Szabó József tulajdonos adományaként kaptuk reggel. Ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni a nap segítőinek a támogatásukért, nélkülük nem lett volna ilyen eredményes ez a nap.
Szent Menodóra, Metrodóra és Nimfodóra vértanúnők

A három szent vértanúnő Bithiniában született. Testileg édestestvérek voltak. Lélekben is testvérekké váltak. Mindhárman tisztán akarták magukat megőrizni a világ szennyétől. Testi-lelki tisztaságban akartak találkozni mennyei Vőlegényükkel, Jézussal. Hogy ezt a legkönnyebben elérjék arra határozták el magukat, hogy egy magányos helyre költöznek ki. Szándékukat sikerült megvalósítani, egy magas hegy tetejére költöztek. Új helyükön, a csend és nyugalom világában életüket a böjtölés és imádság töltötte ki. Bár mindenkitől elrejtőzve éltek, Isten Maga tette őket nyilvánossá az emberek előtt. A szent szüzek imáira Isten sok csodás gyógyulást vitt végbe. Mindezek elvitték hírüket. Abban az időben Maximián császár uralkodott, Bithiniát Fronton vezér kormányozta. Mindketten keresztényüldözők voltak.

Mihelyt Fronton hírt hallott a három szentéletű leányról, elfogatta és maga elé vezettette őket. Angyali tisztaságú életük miatt, ragyogó arccal álltak meg előtte. A kínzó, előbb szokásosan hízelgésekkel akarta őket rávenni keresztény hitük megtagadására. A lányok hittel válaszoltak, és mindent semminek tartottak mennyei Vőlegényükhöz képest. A vezér tovább próbálta őket győzködni a bálványáldozatok bemutatására, de a szent szüzek állhatatosan visszautasították. A vezér ez tán a kínzásokhoz folyamodott. Előbb a legidősebbet, Menodórát verette 2 órán át. Később folytatták annyira, hogy belső részei kilátszottak. A kínzások alatt, imádság közben adta vissza lelkét Istennek. Négy nap múlva, megmutatta a két leánynak nővérük agyonkínzott holttestét. Bár fájt a szívük érte, de hitükben továbbra is állhatatosak maradtak. Metrodóra testét kifeszítették és úgy kínozták. Két óra múlva visszaadta lelkét Istennek. Nimfodóra, a legkisebb is ugyanilyen kínzásokat szenvedett el. Haláluk után a vezér el akarta máglyán égetni a szent testeket. Az égből hirtelen tűz szállt le és megégette a vezért és a szüzeket kínzó szolgákat. A máglyára pedig eső hullott és kioltotta a tüzet. Az épségben maradt holttesteket a keresztények temették el közös sírban. Ezek 310 körül történtek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház