Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. szeptember 19. 18:41

Gyűjtik a napsugarat a rendőrök Kecskeméten

Képgaléria
Gyűjtik a napsugarat a rendőrök Kecskeméten
Mostantól jóval kisebb energiafelhasználás mellett, alacsonyabb üzemeltetési költségekkel működik a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 3 ezer négyzetméter alapterületű Batthyány utcai épülete. Egy 227,5 millió, illetve egy másik, 120 millió forintos Európai Uniós támogatással megvalósult projekt keretében ugyanis a régi fűtési rendszert a korszerű levegő-levegő hőszivattyús technológiára cserélték, az épület áramellátását pedig napelemes rendszerrel egészítették ki. A beruházásoknak köszönhetően csökkent az üvegház hatású gázok kibocsátása, és javult az épületben dolgozók komfortérzete.

A rendszerek ünnepélyes avatását – egyben a két projekt záróeseményét - ma (szeptember 19-én) rendezték meg a megyei rendőr-főkapitányságon. Az eseményén dr. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, dr. Tóth László belügyi helyettes államtitkár, és Dávid Károly megyei rendőrkapitány méltatták a példaértékű energiahatékonysági beruházás eredményeit. Ezt követően a megújult létesítményt dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg.

Mint elhangzott: a levegő-levegő hőszivattyús technológia lelkét a tetőn elhelyezett kompresszoros központi egységek alkotják. Ezek látják el rézcsőhálózaton keresztül a mintegy 350 db helyiségben található, a radiátorok helyére felszerelt hőleadó egységeken keresztül az irodák fűtését és hűtését. A hőszivattyús rendszer oly módon váltja ki az eddig üzemelt radiátoros fűtést, hogy egy átlagos téli napon 1 kW villamos energia felhasználásával mintegy 5 kW fűtési energiát tud biztosítani, ami rendkívül kedvező energiahasznosítást jelent. További előnye, hogy a beltéri hőleadók külön beruházás nélkül az irodák hűtését is biztosítják, és bevizsgált vírusölő szűrővel vannak ellátva. A korszerű technológiának köszönhető CO2 megtakarítás évi 24 tonna.

A másik projekt keretében 100 kWh napelemes rendszer került kialakításra a főkapitányság épületén. Egyrészt, hogy csökkentse az épület villamos energia költségeit, másrészt, hogy mérsékelje a nem megújuló energiatermelésből származó üvegházhatású gázkibocsátás környezetre gyakorolt hatását.

Az épület tetőszerkezetére 417 darab polikristály technológiájú napelemet és a megtermelt egyenáramot váltóárammá alakító 10 darab invertert telepítettek. A projekt következtében éves szinten 105,6 tonnával csökken az üvegházhatású gázok (CO2) kibocsátása, a tervezett éves villamos energiatermelés pedig 113.000 kWh.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház