Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. szeptember 21. 09:01 | Szerző/forrás: MTI/Magyar Kurír

Megszépül II. János Pál római szobra

Megszépül II. János Pál római szobra
Új arcot és szűkebb köpenyt kapott II. János Pál köztéri bronzszobra Rómában, miután az alkotás első változata a rómaiaknak és a Vatikánnak sem tetszett.

Kedvesebb lett a tekintete, és végre a vele szemben állókra néz II. János Pál szobra, melynek leszedték és újraöntötték a fejét – írták a római napilapok a szobor kozmetikázásról.

Oliviero Rinaldi szobrász kilenc hónap alatt módosította alkotását: talapzattal ötven centimérrel megemelte a már eddig is öt méter magas szobrot. Összehúzta a korábban szétálló pápai köpenyt, amelyet három helyen is átalakított. Az alkotás színe is fényesebb lett.

Az új szobrot október 1-jén avatják fel. Ugyanoda kerül vissza, ahol korábban is állt: a Termini pályaudvar előtti térre.

„Szebb lett a szobor” – állapította meg az Il Messaggero napilap, amely azt is megtudta, hogy az alkotás átalakítását a művész saját költségére végezte el.

II. János Pál szobrát tavaly májusban, a pápa boldoggáavatását követően avatták fel, de kezdettől fogva ellenérzést váltott ki. A L\'Osservatore Romano vatikáni napilap szerint csúnya volt; a rómaiak pedig esernyőnek, galambdúcnak, nyilvános illemhelynek nevezték el a szobrot furcsa, öblös alakja miatt.

Általános vélemény volt, hogy a szobor nem hasonlít Karol Wojtylára. A művész azt állította, hogy a lengyel pápa fényképe alapján készítette művét. Rinaldi alkotói szabadságát védve, kezdetben elutasította a szobor módosítását, később mégis igent mondott rá.

A szobor módosítandó részleteit egy erre alakult bizottság jelölte ki művészettörténészek, a római önkormányzat és a Vatikán képviselőivel.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház