Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2012. szeptember 26. 08:48

Újabb parlagi sasokat mérgeztek meg- Indul a mérgezési szezon?

Képgaléria
Újabb parlagi sasokat mérgeztek meg- Indul a mérgezési szezon?
Ismét megmérgeztek két fokozottan védett parlagi sast, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében született fiatal madarak a napokban hagyták volna el fészküket, hogy megkezdjék önálló életüket a Kárpát-medencében. Ősszel és télen általában megnő a mérgezéses esetek száma, ami egyrészt annak tudható be, hogy a szülőket elhagyó tapasztalatlan első éves madarak nagyobb területeken kóborolnak, illetve, hogy a növényzettel nem borított tájon könnyebben megtalálják a kihelyezett csalétkeket. A mostani esetben azonban a sasokat a fészek közvetlen közelében találták, így nem zárható ki, hogy valaki ezt a családot szerette volna kiirtani. A szülőmadarakat az eset óta nem látták, így egyelőre nem tudni, hogy ők is ettek-e a méregből. A sasok mellett négy holló és két kutya tetemét is megtalálták, az állatok toxikológiai vizsgálata még tart.

Az esetet felfedező helyi gazdálkodó először csak az egyik madarat találta meg és értesítette a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) önkéntesét, aki miután még észlelt gyenge életfunkciókat a madárnál elindult vele az állatorvoshoz, de a sas fél órán belül elpusztult. A madarász ekkor visszafordult, mert sejtette, hogy a család többi tagja is ehetett a mérgezett csaliból. Ekkor talált rá a másik madárra, amellyel még eljutott ugyan az állatorvosi rendelőbe, de már a beadott ellenanyag sem tudta megmenteni az életét. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság feljelentése alapján a nyomozás elindult, a két parlagi sas és a négy holló természetvédelmi értéke 2,2 millió forint. A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága és az MME korábbi felajánlásából, illetve a civil szervezethez beérkezett adományokból 100 ezer forint nyomravezetői díj jár azoknak, aki a vádemelést megalapozó információkat adnak az esetről.

Horváth Márton, az MME parlagisas-védelmi programjának vezetője elmondta: „A védett és fokozottan védett ragadozómadarak szándékos pusztítása mindig problémát jelentett Magyarországon. Az erős mérgek bekerülnek a táplálékláncba, elkóborolt háziállatok is ehetnek a tetemekből, illetve komoly veszélyt jelentenek az emberekre is”.

Az MME az idén egy nagyszabású európai uniós által támogatott LIFE program koordinációját vállalta magára, amelynek célja a madarakkal kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítása. A munka során többek között létrehoznak egy országos állatorvosi hálózatot a sérült madarak kezelésére, megszervezik a veszélyeztetett fészkek őrzését, valamint ahol szükséges mesterséges fészkekkel, időszakos etetéssel segítik elő a madarak megtelepedését, túlélését. A bűncselekmények felderítési arányának növelése érdekében a résztvevő szervezetek fokozott őrjáratokat tartanak a veszélyeztetett területeken, amelyben speciálisan kiképzett keresőkutyák is segítik a természetvédőket, valamint fenntartanak majd egy közvetlen telefonvonalat (20/251-44-04), ahol a természetvédelmi bűncselekményekkel kapcsolatos bejelentéseket várják.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület