Pékség és pincészet – Polyák-módra
– Nemtudnámmegmondani,hogymiértapékszakmátválasztottam– mélázikelPolyákMátyás,akianagykőrösiToldiMiklósÉlelmiszeripariSzakközépiskolábantanult.– Gyerekkorombannemérdekeltekaműszakidolgok,de pékségetiscsakatanműhelybenláttamelőször.Szerencsésválasztásvolt.Persze,szorgalomiskelletthozzá,avégéreaSzakmaKiválóTanulójalettem.Akkoribanmégállamivállalatnálkellettmestervizsgáttenni,maszekpékségeknemisnagyonvoltak.Bács-KiskunmegyébenegyedülKunszállásonlétezettilyen,éséppenakkormentnyugdíjbaapékmester,amikorszabadultam.Bérbevettemanyolcnégyzetméteresműhelytéselkezdődöttavállalkozóipályafutásom.Hosszúévekigegyedülsütöttemakenyeret,majdbekapcsolódottacsaládom,mapedigmárakétszázötvenetismeghaladjaacégünkalkalmazotti létszáma.
MegszületettaP&PPékárumárka,ottvannakahazaiélvonalban.Az európai színvonalú kiskunfélegyházi üzemben többszázfajtaterméketforgalmaznak,országosfranchisehálózatotműködtetnek,látványpékségeikkellépten-nyomontalálkozhatunk.Túlvannakanagyberuházásokon,kijelöltékanekiklegmegfelelőbbirányt.Perszeafejlesztésekfolyamatosak,hiszenatechnikaisállandóanfejlődik.Gondolhatnánk,hogyagazdaságiválságasütőiparivállalkozásokatsemkíméli.Nyilvánérezhetőahatása,PolyákMátyásazonban,nemhátráltmeg:befejezteazelkezdettmunkákat,senkitnembocsátottel,sőtnövelte a dolgozói létszámot.
A pékbirodalommegalkotójaülhetneababérjain,deőnyughatatlanember.Aztsemfelejtetteel,hogyhonnanjött.Vonzódikaparasztiléthez,kötődikaföldhöz.Aratáskezdetekormindigkimegyahatárba,s nemtudbetelnialátvánnyal,amikorakombájnürítiabúzaszemet.Azpedigszomorúsággaltöltiel,hogyKunszállásonnincsszőlőtermesztés,akilencvenesévekvégénazutolsótőkétiskivágták.PolyákMátyásezenakartváltoztatni.Elhatározta,hogysajátparcelláintermettszőlőbőlsajátpincészetébenkészítettborávalöregbíti falujahírnevét.Mindezmerészgondolatnaktűnikazonavidéken,aholazalföldiborokrenoméjátmegtépáztákahamisítók,amúgymegkunszállásitradícióksemléteznek.
– Nullárólindulvanemkönnyűbetörniamagyarországiborpiacra– mondjaaSzentVincenévre keresztelt pince megálmodója.– Eztakkoristudtam,amikorhozzákezdtemaszőlőtelepítéshezésapinceépítéshez.Az oltványok Villányból származnak, tanácsokat is kaptam az ottani borászoktól. Amíg nincs elegendő termésünk, addig Szekszárdról hozunk pótlást. Tizennégy-féle bort palackozunk. Egyre több a visszatérő vásárló, már személy szerint tudom, kinek mi a kedvence. A múltkor betért hozzánk egy hölgy, aki nem különlegességeket keresett, hanem az volt fontos számára, hogy a címkén ott legyen Kunszállás neve.
Nos, ilyen apró örömök adnak erőt Polyák Mátyásnak. Bár 1985 óta nem fogyaszt alkoholt, saját borának ízét azért ismeri. Szeretné elnyerni a fogyasztók bizalmát, és elérni azt, hogy palackjainak tartalmát iszogatva elégedetten csettintsenek. Végezetül meg kell említeni, hogy a tehetős vállalkozót nem változtatta meg a siker, ma is ugyanazok a barátai a faluban, mint hajdanán. Nem áll tőle távol a jótékonykodás sem, egy félegyházi alapítványon keresztül mindennap szétosztja a „maradék” péksüteményt a rászorultak közt. Főszponzora a kecskeméti színháznak, és létrehozta a szép summával járó Pék Matyi-díjat, amit helyi színészeknek adományoz. Egykoron látástól-vakulásig dolgozott, most már azt is megengedheti magának, hogy bérlettel járjon a színházba.