Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. szeptember 30. 18:00

Pékség és pincészet – Polyák-módra

Pékség és pincészet – Polyák-módra
Szülőfalujában, Kunszálláson építgeti birodalmát. Először pékségét virágoztatta fel, majd szőlészet-borászatban alkotott maradandót. Talán nem véletlen a párosítás: kenyér és bor. Polyák Mátyás azonban nem szereti a hangzatos dolgokat, marad inkább földközelben. Soha nem vágyódott el lakóhelyéről. Erős a kötelék: a Kunszállás és Fülöpjakab közt elterülő tanyavilágban nőtt fel. Szülei a téeszben dolgoztak, esténként lámpafénynél regényeket olvastak fel a családnak. Három lányt és egy fiút neveltek fel, mindegyiküknek szakmát adtak. Szegény körülmények közt éltek, a gyerekek fürdőszobát csak a középiskolai kollégiumban láttak először. Mégis egy életre szóló útravalót kaptak otthonról: a föld szeretetét, s a természethez, az emberekhez, a munkához való jó viszony fontosságát.

 

– Nemtudnámmegmondani,hogymiértapékszakmátválasztottam– mélázikelPolyákMátyás,akianagykőrösiToldiMiklósÉlelmiszeripariSzakközépiskolábantanult.– Gyerekkorombannemérdekeltekaműszakidolgok,de pékségetiscsakatanműhelybenláttamelőször.Szerencsésválasztásvolt.Persze,szorgalomiskelletthozzá,avégéreaSzakmaKiválóTanulójalettem.Akkoribanmégállamivállalatnálkellettmestervizsgáttenni,maszekpékségeknemisnagyonvoltak.Bács-KiskunmegyébenegyedülKunszállásonlétezettilyen,éséppenakkormentnyugdíjbaapékmester,amikorszabadultam.Bérbevettemanyolcnégyzetméteresműhelytéselkezdődöttavállalkozóipályafutásom.Hosszúévekigegyedülsütöttemakenyeret,majdbekapcsolódottacsaládom,mapedigmárakétszázötvenetismeghaladjaacégünkalkalmazotti létszáma.

MegszületettaP&PPékárumárka,ottvannakahazaiélvonalban.Az európai színvonalú kiskunfélegyházi üzemben többszázfajtaterméketforgalmaznak,országosfranchisehálózatotműködtetnek,látványpékségeikkellépten-nyomontalálkozhatunk.Túlvannakanagyberuházásokon,kijelöltékanekiklegmegfelelőbbirányt.Perszeafejlesztésekfolyamatosak,hiszenatechnikaisállandóanfejlődik.Gondolhatnánk,hogyagazdaságiválságasütőiparivállalkozásokatsemkíméli.Nyilvánérezhetőahatása,PolyákMátyásazonban,nemhátráltmeg:befejezteazelkezdettmunkákat,senkitnembocsátottel,sőtnövelte a dolgozói létszámot.

A pékbirodalommegalkotójaülhetneababérjain,deőnyughatatlanember.Aztsemfelejtetteel,hogyhonnanjött.Vonzódikaparasztiléthez,kötődikaföldhöz.Aratáskezdetekormindigkimegyahatárba,s nemtudbetelnialátvánnyal,amikorakombájnürítiabúzaszemet.Azpedigszomorúsággaltöltiel,hogyKunszállásonnincsszőlőtermesztés,akilencvenesévekvégénazutolsótőkétiskivágták.PolyákMátyásezenakartváltoztatni.Elhatározta,hogysajátparcelláintermettszőlőbőlsajátpincészetébenkészítettborávalöregbíti falujahírnevét.Mindezmerészgondolatnaktűnikazonavidéken,aholazalföldiborokrenoméjátmegtépáztákahamisítók,amúgymegkunszállásitradícióksemléteznek.

– Nullárólindulvanemkönnyűbetörniamagyarországiborpiacra– mondjaaSzentVincenévre keresztelt pince megálmodója.– Eztakkoristudtam,amikorhozzákezdtemaszőlőtelepítéshezésapinceépítéshez.Az oltványok Villányból származnak, tanácsokat is kaptam az ottani borászoktól. Amíg nincs elegendő termésünk, addig Szekszárdról hozunk pótlást. Tizennégy-féle bort palackozunk. Egyre több a visszatérő vásárló, már személy szerint tudom, kinek mi a kedvence. A múltkor betért hozzánk egy hölgy, aki nem különlegességeket keresett, hanem az volt fontos számára, hogy a címkén ott legyen Kunszállás neve.

Nos, ilyen apró örömök adnak erőt Polyák Mátyásnak. Bár 1985 óta nem fogyaszt alkoholt, saját borának ízét azért ismeri. Szeretné elnyerni a fogyasztók bizalmát, és elérni azt, hogy palackjainak tartalmát iszogatva elégedetten csettintsenek. Végezetül meg kell említeni, hogy a tehetős vállalkozót nem változtatta meg a siker, ma is ugyanazok a barátai a faluban, mint hajdanán. Nem áll tőle távol a jótékonykodás sem, egy félegyházi alapítványon keresztül mindennap szétosztja a „maradék” péksüteményt a rászorultak közt. Főszponzora a kecskeméti színháznak, és létrehozta a szép summával járó Pék Matyi-díjat, amit helyi színészeknek adományoz. Egykoron látástól-vakulásig dolgozott, most már azt is megengedheti magának, hogy bérlettel járjon a színházba.

Kövessen minket a Facebookon is!