Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2012. október 4. 08:35

Egy nap az állatokért!

Képgaléria
Egy nap az állatokért!
Október 4-én az Állatok Világnapját ünnepeljük. Az 1931 óta megrendezett világnap célja felhívni a figyelmet a vadon élő állatok, valamint a házi- és haszonállatok fontosságára. De vajon tisztában vagyunk-e az egyes állatfajok jelentőségével? A WWF Magyarország kiemelt célja a biológiai sokféleség megőrzése, ugyanakkor sokszor felmerül a kérdés: valójában miért van erre szükség? A válasz egyszerű, akár egyetlen faj eltűnése akár ökológiai katasztrófához is vezethet.

Földünket több millió állatfajjal osztjuk meg, vannak köztük mindenki számára ismertek, de olyanok is, amelyeket csak egy-egy elhivatott kutató csodálhatott meg az erdők, vagy óceánok mélyén. A legapróbbtól a legnagyobbakig mindannyian fontos elemei bolygónk ökoszisztémáinak, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk jelentőségükkel.

Ahhoz, hogy egy terület életközössége egészségesen működjön a baktériumoktól a csúcsragadozókig valamennyi fajnak jelen kell lennie. Ha az emberi behatás miatt egy-egy faj egyedszáma túlságosan megfogyatkozik, vagy teljesen eltűnik a területről, annak ökológiai katasztrófa lehet a vége.

Az egyik legnagyobb veszélyben a tápláléklánc csúcsán található csúcsragadozók vannak. Az ő feladatuk természetes úton szabályozni a növényevők állományait, amelyek ennek hiányában túlszaporodnak, hatalmas károkat okoznak a növényzetben és ezzel további állatfajok helyi fennmaradását veszélyeztethetik. A nagyragadozók azonban világszerte veszélyben vannak, élőhelyük csökkenése és az orvvadászat miatt, számuk egyre fogy.

„A WWF küldetése egy olyan jövő kialakítása, ahol az ember harmóniában él a természettel. Ennek alapfeltétele az életközösségek egészséges működése, mely nélkül az élőhelyek elvesztik ellenálló képességüket, és az ember számára sem nyújtják azokat az ökológiai szolgáltatásokat, amelyeket természetesnek veszünk. A biológiai sokféleség megőrzése ehhez kulcsfontosságú, és ezért küzdünk nap mint nap az élőhelyek és az egyes fajok védelméért.” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország szóvivője.

A WWF Magyarország az Állatok Világnapja alkalmából a biológiai sokféleségről és az állatokról tart előadást csütörtökön késő délután (október 4. 17.00) a budapesti Szimpla Kertben. Többek között megtudhatjuk miért fontos a tigrisek jelenléte Ázsia vadonjaiban, és hogy milyen szerepe van a hazai hiúzoknak az erdők élővilágában.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület