Július 30. kedd, Judit, Xénia
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Zöldre cserélte a betont a bugaci Rigó József ÁMK Általános Iskola - Cetelem Zöldsuli Program: elindult az ültetési szezon
Hírek, események 2012. október 15. 14:59

Zöldre cserélte a betont a bugaci Rigó József ÁMK Általános Iskola - Cetelem Zöldsuli Program: elindult az ültetési szezon

Képgaléria
Zöldre cserélte a betont a bugaci Rigó József ÁMK Általános Iskola - Cetelem Zöldsuli Program: elindult az ültetési szezon
A Magyar Cetelem és a WWF Magyarország népszerű közös kezdeményezésével idén újabb 10 intézményben, összesen ötmillió forintból valósulhatnak meg zöldebb iskolaudvarok. A nyertesekről részben internetes közösségi szavazás, részben – Bálint gazda részvételével - szakértő zsűri döntött. A program segítségével a diákok nemcsak zöldebb, barátságosabb környezetben kezdhetik az új tanévet: a fák, virágok gondozása az egyik fontos lépés lehet a felelős gondolkodás kialakításában. A nyertesek közé bekerült a bugaci Rigó József ÁMK Általános Iskola is, ahol a gyerekek, szülők és pedagógusok összefogásával már meg is történt az álomudvar kialakítása.

10 hazai iskola zárta örömhírrel az elmúlt tanévet: a Magyar Cetelem és a WWF Magyarország együttműködésével megvalósuló Cetelem Zöldsuli Program keretében idén egy budapesti és kilenc vidéki intézmény részesült egyenként 500-500 ezer forintos zöldítési támogatásban. Öt nyertesről internetes közösségi szavazás, további öt iskoláról szakértő zsűri döntött, akik a támogatásból zöldebbé, barátságosabbá, élhetőbbé tehetik környezetüket. A zsűri tagjaként a pályázatok értékelésében a közismert kertészmérnök, dr. Bálint György, azaz Bálint gazda is részt vett, aki fontosnak tartja, hogy a diákok minél korábban elsajátíthassák a kertészkedés alapjait. „Nagyon sok látnivaló és tudnivaló halmozódik fel az iskolakertekben, amelyek sokkal tartalmasabbá teszik a gyermekek életét” – mondta el Bálint gazda.

 

A bugaci Rigó József ÁMK Általános Iskola is bekerült a díjazott pályázatok közé, a zöldítési álom így valósággá vált. „A pályázat segítségével egy 300m2-es füves területet alakítottunk ki, illetve cserjék telepítésével megszüntettük a balesetveszélyes drótkerítést, mely az óvodát és az iskolát választotta el egymástól, illetve sövénnyel szegélyeztük az új füves területünket. Nemcsak az esztétikum és praktikum volt a cél, szeretnénk nevelni is a programmal: diák-szülő-pedagógus együttes tevékenységével, a közös munka élményével, a csapatszellem kialakításával”- mondta az ültetés kapcsán Kovácsné Kiss Éva, a bugaci Rigó József ÁMK Általános Iskola intézményvezetője.

 

„Öröm látni, hogy az iskolák a Cetelem Zöldsuli Program segítségével nemcsak a környezetüket teszik szebbé, hanem fontos céljuk az is, hogy a parkok a tanítás színterévé is váljanak, gondozásukba a diákokat is bevonják.  Évekkel ezelőtt éppen azért indítottuk el ezt a kezdeményezést, hogy az iskolakertekkel egy környezetükért és önmagukért is felelős generáció felnövekedését segítsük” – mondta el Balog Gábor, a Cetelem szóvivője.

 

A Cetelem Zöldsuli Program segítségével az elmúlt két évben összesen 20 iskola álma valósulhatott meg, 2011-ben és idén is 10 intézményben nyílt meg a lehetőség zöld iskolakertek kialakítására. Az idei pályázatban hangsúlyos szerepet kaptak az őshonos fa- és cserjefajok, hiszen a szervezők célja volt, hogy diákok széles körben megismerjék a környezethez jól alkalmazkodó, könnyen nevelhető őshonos hazai fajokat és fajtákat. A nyertes iskolák udvarai így többek között kocsányos tölgyekkel, fagyallal, kislevelű hárssal vagy éppen mezei juharfákkal lesznek gazdagabbak.

 

Természetvédelmi szempontból az őshonos fajok megőrzése és védelme elengedhetetlen. Mindezt az iskolaudvarok zöldítésénél is szem előtt tartjuk, és kiemelt értéke a programnak, hogy a gyermekek is megtanulják a hazai fajok jelentőségét az idegenhonos, invazív növényzettel szemben” – mondta Fáth Ákos, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

 

A Cetelem Zöldsuli Program, mely a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díj pályázatán „Az Év Társadalmi Befektetési Programja” kategóriában a III. helyen végzett, 2013-ban tovább folytatódik, így a kezdeményezés segítségével újabb iskolák válhatnak zöldebbé.

 

A Cetelem Zöldsuli Program nyertesei 2012-ben:

 

A közönségszavazás nyertesei:

·        Rigó József ÁMK Általános Iskolája, Bugac

·        Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Pilisborosjenő

·        Kispesti Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Gimnázium, Budapest

·        Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda Pusztamérgesi Telephelye, Pusztamérges

·        Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda - dóci iskola, Dóc

 

A zsűri által kiválasztott iskolák:

·        Árpád Fejedelem Általános Iskola és Könyvtár, Tiszaalpár

·        Biatorbágyi Általános Iskola, Biatorbágy

·        Gróf Esterházy Móric Általános Iskola, Csákvár

·        Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Tagintézménye, Piliscsaba

·        Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola, Cegléd

Kövessen minket a Facebookon is!