Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2012. október 21. 08:32

Kecskemét közgyűlésének legfontosabb októberi döntései: Döntés a homokbányai ingatlanokról

Kecskemét közgyűlésének legfontosabb októberi döntései: Döntés a homokbányai ingatlanokról
Hozzájárult a közgyűlés ahhoz, hogy az önkormányzat tulajdonába kerüljenek a júliusi kormányhatározatban foglalt homokbányai ingatlanok, és a polgármester aláírja az ezzel kapcsolatos háromoldalú megállapodást.

Mint ismeretes, a Kormány nyáron döntött arról, hogy az állami tulajdonban és a Kecskeméti Főiskola kezelésében lévő homokbányai ingatlanok közül 12 darab ingyenesen a város tulajdonába kerülhet. Ezek közül öt ingatlanon Kecskemét önkormányzata fejlesztési területet hoz létre a foglalkoztatás elősegítésének céljával, négy ingatlan a bérlakás-rendszer kialakítását, három ingatlan pedig oktatási célokat szolgálna majd. A kormányhatározat értelmében utóbbiakat a Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Övoda bővítése céljára kaphatja meg a város.  

Jelenleg zajlik annak vizsgálata, hogy a meglévő épületek közül melyek felújíthatók és melyeket kell elbontani, milyen beépítéssel lehet korszerű, gazdaságos és élhető városrészt létrehozni.

Az oktatási célokra szánt ingatlanok esetében aggályként merült fel, hogy az új jogszabály értelmében a sazkképző iskolák január 1-től állami tulajdonba, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ fenntartása alá kerülnek, ez esetben pedig indokolatlan lenne az önkormányzati tulajdonba vétel, amennyiben nem változnak a hasznosítási feltételek. Ezért dr. Zombor Gábor polgármester javasolta a közgyűlésnek, hogy a grémium az MNV Zrt. útján kezdeményezze a Magyar Államnál a hasznosítási cél módosítását „Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának közreműködésével működtetett oktatási, nevelési intézmények és az azokhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése” célra. Az előterjesztésben szerepel: amennyiben a Kormány nem támogatja a hasznosítási cél módosítását, akkor az oktatási célokat szolgáló három ingatlan nem kerülne önkormányzati tulajdonba.

Kövessen minket a Facebookon is!