Július 30. kedd, Judit, Xénia
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Napi Evangélium: „Képmutatók! Van-e köztetek egy is, aki nem oldja el a jászoltól ökrét vagy szamarát szombati napon, hogy megitassa?”
Hírek, események 2012. október 29. 14:38 | Szerző/forrás: katolikus.hu

Napi Evangélium: „Képmutatók! Van-e köztetek egy is, aki nem oldja el a jászoltól ökrét vagy szamarát szombati napon, hogy megitassa?”

Napi Evangélium:  „Képmutatók! Van-e köztetek egy is, aki nem oldja el a jászoltól ökrét vagy szamarát szombati napon, hogy megitassa?”
Jézus szombatonként a zsinagógában tanított. Volt ott egy asszony, akit a betegség lelke már tizennyolc éve hatalmában tartott. Annyira meggörnyedt, hogy egyáltalán nem tudott felegyenesedni. Amikor Jézus meglátta, magához hívta, és így szólt hozzá: „Asszony, megszabadultál betegségedtől.” Közben rátette a kezét. Az rögtön felegyenesedett, és dicsőítette az Istent. A zsinagóga elöljárója méltatlankodott azért, hogy Jézus szombaton gyógyított, és a sokasághoz fordult: „Hat napotok van a munkára. Akkor jöjjetek gyógyulást keresni, ne szombaton!” Jézus feléje fordult, és megfelelt neki: „Képmutatók! Van-e köztetek egy is, aki nem oldja el a jászoltól ökrét vagy szamarát szombati napon, hogy megitassa? Ábrahámnak ezt a lányát pedig a sátán tartotta megkötözve immár tizennyolc éve. Nem kellett-e őt feloldani kötelékétől akár szombaton is?” Ellenfelei e szavakra szégyenükben elpirultak. A nép pedig örvendezett, hogy Jézus ilyen csodát művelt. Lk 13,10-17

Elmélkedés:

Jézus nem csupán beszélt az Isten országáról, hanem gyógyító csodáival egyértelmű jelét adta annak, hogy elkezdődött annak megvalósulása. A példabeszédek sok szempontból rávilágítanak a Jézus által elhozott ország mibenlétére és jellegére, a csodák pedig különleges erővel bizonyítják annak jelenlétét. Isten országának megvalósulását és növekedését nem gátolhatják az olyan régi törvények, mint például a szombati nyugalomra vonatkozó előírások. Jézus nem törődik e szabályokkal, ha jót tehet és megszabadíthatja az évek óta betegséggel küzdő asszonyt. Csodát tesz, mert ezzel megmutatja, hogy szavaira láthatóvá válik mindaz, amit hirdet és tanít.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Uram, eljöttem házadba; hogy meghalljam, mit mondasz nekem Te, Atyaisten, Teremtőm, s Te, Úr Jézus, Megváltóm, Te, jóságos Szentlélek, Vigasztalóm életben és halálban. Nyisd meg szívemet Szentlelked által Jézus Krisztusért, hogy szavaidból megtanulhassam megbánni bűneimet, életben és halálban hinni Jézus Krisztusban, s minden nap jobbá lenni szent életben és életmódban.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház