Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2012. november 1. 19:04

Az év lakóháza – a saját otthona

Az év lakóháza – a saját otthona
A kecskeméti születésű Vinczellér Zsolt, az Iparművészeti Egyetem építész szakának elvégzését követően, neves fővárosi cégeknél kezdte pályafutását. A gyakorlati tapasztalatszerzés évei voltak ezek, miközben megismerhette a mai magyar építészet napos- és árnyoldalait, s olyan kiváló szakemberek mellett gyarapíthatta tudását, mint Ferencz István, Rex-Kiss Béla vagy ifjú Benczúr László. Családjával nyolc éve döntöttek úgy, Kecskeméten telepednek le.

 

- Akkor még nem látszottak az építőipart mára igencsak megrendítő gazdasági válság jelei.

 – Így igaz, és nem is volt hiány belsőépítészeti megbízásokból - mondta el lapunknak Vinczellér Zsolt. – Részese lehettem egyebek mellett az egykori SZMT Székház belsőépítészeti kialakításának,családi házak, ipari és szolgáltató létesítmények tervezéséből sem volt hiány. Legutóbb a Népi Iparművészeti Múzeum és a Bozsó Gyűjtemény átalakításának terveit készítettem el, bár ez utóbbit illetően, kevés valósulhatott meg - pénzhiány miatt – az elképzeléseimből. Ami sajnálatos, mert nem szétválasztható a belsőépítészet az építészettől – együtt kerek egész a mi munkánk. Ugyanakkor üzletek, családi házak enteriőrjének a kialakítására is több igény mutatkozott, mint manapság.Napjainkra bedőltek a beruházások hitelfeltételei, rengeteg a bizonytalanság, s ezért egyre kevesebben mernek építkezésekbe belevágni. Ezzel magyarázható, hogy a mi szakmánk is a túlélésért küzd.      

- Ettől függetlenül, bizakodónak tűnik, hiszen nemrég új céget alapított, VJD Stúdió Kft.néven.

 - Örök igazság, hogy minden hullámvölgyet hullámhegy követ. Csak az idő bizonytalan, mi sem tudjuk megjósolni, hány év kell az újbóli felemelkedéshez. De az élet a nehézségek ellenére sem állhat meg. Egyre jobban úgy gondolom, lehet újat mutatni az embereknek a terveken keresztül is – hisz ezért jöttem vissza a szülővárosomba. Örömmel teszek eleget mindazoknak, akik személyre szabott építészeti-belsőépítészeti szolgáltatásra vágynak, szeretik az egyedi, elegáns és határozott stílust. Komplex megoldásokat nyújt a cégem az ingatlan kiválasztásától a kulcsrakész átadásig. Terveinket igény szerint 3D látványtervek formájában is elkészítjük. Meggyőződésem, hogy az építészet és belsőépítészet elválaszthatatlan. Egy épület küllemét a környezettől a funkcióig, a megrendelői igényektől a takarékos fenntartásig, számtalan szempont meghatározza. Ugyanígy az enteriőr kialakításánál sem mindegy az anyagok megválasztása, hiszen a minőség, az ízlésesség, az egységesítés, a tartósság, a takarékosság egyaránt fontos szerepet játszanak a tervek megvalósításában, kivitelezésében.

- A napokban egy rangos kitüntetést vehetett át: A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara Az év lakóháza elismerésben részesítette Borz utcai otthonát, ahol műterme is található.

– Azt talán mondanom sem kell, mennyire örültem ennek a szakmai díjnak, amit egy húsz éve üresen álló ház bővítéséért átalakításáért vehettem át. Igyekeztem úgy gondolkozni, hogy funkciójában, anyagában, szerkezeti megoldásaiban, és nem utolsó sorban, a költségeiben arányosságot tartva, küllemében illeszkedjen a városrész jellegéhez és mai legyen. A meglévő ingatlan három szintjét – pince, fölszint, tetőtér – megtartva, kívül és belül teljesen felújítottuk, a rendezési tervnek és igényeinknek megfelelően bővítettük. Elsősorban a családomnak terveztem, de van benne egy kisebb műhely, egy garázs és egy iroda is, amelyet három építész-kollégámmal közösen használunk. Fontos szempont volt a flexibilitás, hogy később is alakítható legyen. Ezzel a házzal egy kicsit üzenni is szerettem volna, megmutatva mindenkinek, hogy lehet a mai, korszerű anyagokat, technológiákat használva racionálisan, sallangmentesen tervezni és építkezni úgy, hogy közben a hagyományokat sem sértjük.

 

 

 

 

Vinczellér Zsolt

VJD Stúdió Kft.

Műterem: 6000. Kecskemét, Borz u. 2.

Telefon: +36-30-9835-255

Honlap: www.vinczeller.hu

E-mail: [email protected]

Kövessen minket a Facebookon is!