Július 30. kedd, Judit, Xénia
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Napi Evangélium: „Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megkárosítottam, négyannyit adok helyette.”
Hírek, események 2012. november 20. 15:37 | Szerző/forrás: katolikus.hu

Napi Evangélium: „Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megkárosítottam, négyannyit adok helyette.”

Napi Evangélium:  „Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megkárosítottam, négyannyit adok helyette.”
Abban az időben: Jézus Jerikó városán haladt át. Élt ott egy Zakeus nevű gazdag ember, aki a vámosok feje volt. Szerette volna látni és megismerni Jézust, de a tömeg miatt nem láthatta, mert alacsony termetű volt. Így hát előrefutott, felmászott egy vad fügefára, hogy láthassa, mert Jézusnak arra kellett elhaladnia. Amikor Jézus odaért, felnézett és megszólította: „Zakeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom.” Erre ő sietve lejött, és örömmel fogadta Jézust. Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték: „Bűnös embernél száll meg.” Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: „Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megkárosítottam, négyannyit adok helyette.” Jézus kijelentette: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és üdvözítse, ami elveszett.” Lk 19,1-10

Elmélkedés:

Zakeus története az egyik legszebb példa az evangéliumban a megváltó Isten és a bűnös ember találkozására. Az egyik oldalon találjuk az embereket üdvözíteni akaró isteni szándékot, a másikon pedig a megváltásra váró embert. Az üdvösség pillanata akar köszönt be, amikor e két szándék találkozik. Az isteni irgalom rátalál az irgalomra vágyó emberre. Amikor újra és újra elolvassuk ezt a megkapó történetet, észrevesszük, hogy milyen csodálatos dolog történt Zakeussal és együtt örülünk vele. De bármennyire is szépnek találjuk, hogy a bűnös ember számára egy új élet kezdődik, még ennél is csodálatosabb, amikor mindez nem mással, hanem velünk történik. Az irgalmas Isten engem is keres.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Uram, életemben oly sok az árnyék, de Te azt akarod, hogy fény legyek. Bennem még oly sok a homály, de Te azt akarod, hogy testvéreimnek világítsak. Magamat is alig vonszolom, de Te azt akarod, hogy testvéreimet hozzád vezessem, Hozzád vonzzam. Oly üres és íztelen vagyok Uram, de Te azt akarod, hogy a só legyek. Uram, Te légy életem fénye, világossága, íze, jó illata! Engedd, ha velem találkoznak az emberek, Rád találjanak!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház