Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2012. november 30. 09:09

Kecskemét novemberi közgyűlésének döntései: Helyi rendelet a kéményseprésről

Képgaléria
Kecskemét novemberi közgyűlésének döntései: Helyi rendelet a kéményseprésről
A jogszabályok változása következtében 2013. január 1-től a kéményseprő-ipari közszolgáltatás biztosítása az egész megyére kiterjedően a megyeszékhely megyei jogú város kötelező feladata lesz. Ez alól kivételt csak azok a települések jelentenek, amelyek jelenleg saját vállalásuk alapján látják el ezt a kötelezettséget. Bács-Kiskun megyében tehát a feladat Kecskemétre hárul, ami azt is jelenti, hogy a közszolgáltatás elvégzésére kötött szerződések esetében a megyei önkormányzatot jogutódként váltja a megyeszékhely önkormányzata.

Ennek értelmében a közgyűlésnek helyi rendeletet kellett alkotnia a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról, amely tartalmazza a díjakat, a közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének szabályait és a közszolgáltatók megnevezését egyaránt.  A helyi rendelet az egész megyére kiterjed majd, kivéve azt a 37 települést, amely jelenleg önként vállalt feladatként gondoskodik a közszolgáltatásról.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak a Filantrop Kft.-vel és a Halas-Thermo Kft.-vel van szerződése a közszolgáltatásra, a két céggel tehát Kecskemét, mint jogutód lesz szerződéses jogviszonyban.

Az új jogszabályok szerint az újonnan bevezetendő dijak nevükben és szerkezetükben egyaránt alapvetően különböznek az eddigi díjaktól.  Lényeges változás, hogy a jövőben egységesek lesznek a díjak Keccskeméten és a megye más településein, továbbá a négyévente elvégzendő munkálatok díját az éves díjfizetési kötelezettségbe építik be.

A közgyűlés a díj meghatározásakor két alternatívát tárgyalt. Az első munkaráfordításonként 3200, míg a második 3600 forintot tartalmazott. Nagypál Sándor alpolgármester ez ügyben elmondta: csak a magasabb díjjal garantálható, hogy a szolgáltatók végre tudják hajtani a biztonságos működéshez szükséges fejlesztéseket. A szavazáskor így a magasabb díjtétel kapott többséget. Az előterjesztésben lévő összehasonlító táblázatból egyébként kitűnik: a lakosság körében leggyakrabban előforduló kéménytípusok esetében a négyéves kéményvizsgálati periódus éves átlagában így is csökken a fizetendő díj.

Kövessen minket a Facebookon is!