Június 24. hétfő, Iván
Hírek, események 2012. december 17. 09:12 | Szerző/forrás: http://mme.hu

Több mint 80 műholdas nyomkövetővel ellátott védett madarunk követhető már az interneten

Több mint 80 műholdas nyomkövetővel ellátott védett madarunk követhető már az interneten
A kutatók és a nagyközönség számára is elérhetővé vált a műholdas nyomkövetővel ellátott ragadozómadarak és gólyák valós idejű követésére alkalmas webes felület. A nemzetközi összefogásban megvalósult programban jelenleg négy faj több mint nyolcvan egyedét követhetjük nyomon akár otthoni számítógépünkről a www.satellitetracking.eu oldalon.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kezdeményezését az Európai Unió LIFE Nature természetvédelmi alapja valamint az Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HUSK) támogatta és már több hazai és nemzetközi madárvédelmi szervezet is csatlakozott hozzá.  Az állatok követésének módszertanában a jelenlegi csúcstechnológiát képviselő rendszer alkalmazása egyedülálló a régióban.
A jeladók olyan különleges, napelemmel működtetett kisméretű globális helymeghatározó rendszerrel (GPS) vannak felszerelve, melyek nem gátolják az állatokat a szabad mozgásban, miközben folyamatosan rögzítik és továbbítják az adatokat. Felbecsülhetetlen jelentőségű információkat szolgáltatnak a madarak viselkedéséről, vonulási útvonalaikról és gyakran a rájuk leselkedő veszélyekről. Az elmúlt években magyar és külföldi kutatók egyre több madár mozgását követhetik nyomon ezzel a technikával. A fehér gólya (Ciconia ciconia), a kék vércse (Falco vespertinus), a parlagi sas (Aquila heliaca) és a kerecsensólyom (Falco cherrug) emblematikus képviselői a madárvédelemnek, sok esetben azonban még mindig hiányos a tudásunk az életmódjukról. A program segítségével sikerült meghatározni többek közt a kék vércsék afrikai telelőterületét, és a gólyák őszi vonulási útvonalát is. A nagyközönség számára most nyilvánossá tett on-line felületen 81 egyed helyzete követhető nyomon, melyek közül 20 madár jeladója jelenleg is aktív. 
Különleges jelentőségűnek számít a parlagi sasok követése, mivel e ritka madarak közül rengeteg esett emberi pusztítás áldozatául az elmúlt években. Az MME Parlagisas-védelmi LIFE programjának nem titkolt célja a sasokat érő bűncselekmények, azon belül is elsősorban az illegális mérgezések felderítése, amelyben sajnos hazánk élen jár Európában. A vonulási útvonalak feltérképezése lehetővé teszi számukra, hogy az újonnan felfedezett területeken megelőző természetvédelmi intézkedéseket kezdeményezhessenek a fiatal madarak pusztulásának megakadályozása érdekében. Az idén jeladóval ellátott kilenc fiatal parlagi sas a londoni nyári olimpián aranyérmet nyert magyar sportolók tiszteletére kapta a nevét.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület