Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2012. december 24. 08:04

Nem szereti a középszerűséget

Nem szereti a középszerűséget
A kilencvenes évek végén robbant be a helyi politikai életbe a Szövetség az Európai Kecskemétért civil szervezet. A kis létszámú frakció az idők folyamán meghatározó erővé tudott válni az önkormányzat képviselőtestületében és a szakterületeiken elismert tagok, szimpatizánsok segítségével maga az egyesület is sokat tett egy európai Kecskemét kialakulásáért. A SZEK egyik korábbi frontemberét, dr. Szabó Attila frakcióvezetőt kérdeztük a sikereiről, a terveiről, arról, hogy jelenleg miként éli a mindennapjait.

 

- Fiatalon lettem Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb gazdasági társaságának, a Kecskemétvin Rt.-nek a vezérigazgatója. Természetesen az oda vezető út rögös volt, de így viszont sokat tanulhattam, tapasztalhattam azokban az években. Soha sem szerettem a középszerűséget, minden területen akartam a sikert – nyilatkozta lapunknak a jeles ügyvéd. - Ez a szemlélet volt jellemző rám 1998-ban is, amikor két sikertelen parlamenti választást követően egyik szervezője és alapítója lettem a SZEK-nek. Utólag is értékelve a civil szervezetünk munkáját úgy hiszem, hogy az alapításkor megfogalmazott célunkat, amely szerint tagságunk és szimpatizánsaink bevonásával aktív szerepet vállaljunk egy európai Kecskemét kialakításában, maradéktalanul teljesítettük.

-  Mondana néhány sikert, amelyre ma is szívesen emlékszik?

- Képviselőként, de jogászként is az első perctől kezdve kiálltam azért, hogy megépülhessen Kecskemét belvárosában az egyébként akkoriban sokat támadott bevásárló és szórakoztató központ. Csak érdekességként jegyzem meg, ma már rendszeresen találkozom ezen a helyen azokkal a volt képviselőtársaimmal, akik mindent elkövettek annak érdekében, hogy a beruházás ne valósulhasson meg. Egy politikai alku részeként kezdeményezője, majd az akkori polgármester megbízásából az összefogója voltam az új sportcsarnok megépítését szolgáló projektnek. Büszkén vállalom, hogy például sokat segítettem a Wojtyla Ház létrehozásában is. Egy dolog viszont biztos. A sikertörténetekben magam csak az egyik láncszem voltam, a siker kovácsa minden esetben a csapatmunka, a felkészült, tenni akaró emberek összefogása volt.

- Évekig az önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának elnöke volt. Most azt látni, hogy több sportág agonizál Kecskeméten.

- Szakmailag kiválóan felkészült tagokból álló bizottságot vettem át az elődömtől, akivel egyébként a mai napig is rendszeresen látogatjuk a helyi sportrendezvényeket.Talán a mi időnkben volt a legsikeresebb városunk sportja úgy, hogy a kiemelt sportszervezeteken felül még további 70-80 egyesületet is támogattunk. A jól kidolgozott, kiválóan működő sportkoncepciót, támogatási rendszert a mandátumunk lejártát követően fokozatosan megváltoztatták, amelynek a következményeit láthatjuk. Alig jönnek a korábbi nemzetközi és hazai szintű sikerek, sportszervezetek mennek tönkre, megszűnt az országosan is elismert kecskeméti sportélet sokszínűsége. A város vezetése gyakorlatilag levette a kezét erről a területről. Az ügyek jogerős lezárásáig nem kívánok nyilvánosan foglalkozni a folyamatban lévő adóhatósági és rendőrségi eljárásokkal, de szeretném hinni, hogy nem igazak a zuhanyhíradókban hallható történetek. Az viszont melegséggel tölt el, hogy nagyon sok sportvezető a mai napig tartja velem a kapcsolatot, sőt több kérdésben kikérik a tanácsomat is.

- Foglalkoztatja a politikába történő visszatérés gondolata?

- Az utóbbi hetekben nagyon sokan felteszik ezt a kérdést, aktuálisnak érzik a jelenlegi országos politikai helyzetben. Néhány közeli barátom kifejezetten biztat, szerintük is most jött el igazán a civil szerveződések ideje, de a SZEK újraélesztése már nem lenne járható út. Új szervezetben szabad csak gondolkodni, sok új arccal, a mai viszonyokhoz igazított célokkal.

- Hogyan telnek a napjai, mivel foglalkozik?

- Van nekem egy szeretett hivatásom, amelyet - korábban a képviselőség mellett is - már több mint tizenöt éve nagy odaadással gyakorlok. Ez az ügyvédi munka. Igaz, a recesszió bennünket, ügyvédeket sem került el, egyre nehezebb a helyzetünk. Egy sor társadalmi megbízatásomról az évek folyamán - különböző okok miatt – kénytelen voltam lemondani, de a többiekben változatlanul teljes odaadással tevékenykedem. Magam is vallom a mindig fiatalos atyai barátom megállapítását: az állandó munkálkodás, a tenni akarás, a folyamatos megújulás lassítja az öregedést.    

Kövessen minket a Facebookon is!