Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. január 8. 08:32 | Szerző/forrás: idokep.hu

Többször is havazhat a héten

Többször is havazhat a héten
Az ország jelentős részén számíthatunk hóesésre a héten, helyenként újabb 5-6 cm friss hó hullhat.

Vasárnap napközben érkezett az a melegfront, melynek felhőzetéből a keleti, északkeleti tájak kivételével egyre többfelé kezdett intenzíven esni a hó, a Nyugat-Dunántúlon pedig az eső. Estére a front mögötti meleg levegő nagyjából a Duna vonaláig jutott, így ekkorra már csak a Duna-Tisza közén és délkeleten maradt számottevő hóréteg.

Éjszaka aztán észak felől hideg levegő zúdult hazánkba, miközben a Nyugat-Dunántúlon továbbra is jellemző volt a csapadékos idő, így reggelre már mindenhol havazásba váltott az eső, és a délelőtt első felében nyugaton, délnyugaton helyenként igen intenzív, sűrű hóesést tapasztalhattak az arrafelé élők, miközben a hőmérséklet is fagypontig zuhant. Ennek köszönhetően elsősorban Szombathely vonzáskörzetében alakult ki jelentősebb hóréteg – tudtuk meg az időkép.hu-tól.

Délutánra délnyugaton is eláll a hóesés, éjszakára pedig az ország nagy része fölött kiderül az ég, lecsendesedik a szél, így igen hideg reggelre ébredhetünk, a legtöbb helyen -5 és -10 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a hóval borított tájakon, valamint az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben akár -12, -13 fokos fagy is előfordulhat.

A folytatásban is marad időjárásunk télies jellege, kedd délután nyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, melyből az ország jelentős részén számíthatunk hóesésre, nyugaton havas esőre, esőre is, helyenként újabb 5-6 cm friss hó hullhat.

Szerdán átmenetileg kevesebb helyen, majd csütörtökön ismét több helyen kell csapadékra számítani, ekkor főleg északon és keleten hullhat jelentősebb mennyiségű hó, míg délebbre és nyugatabbra az érkező enyhébb levegő hatására inkább kisebb havas eső, eső valószínű.

A hét utolsó napjaiban is marad a változékony, januárnak megfelelő hőmérsékletű időjárás.

Kövessen minket a Facebookon is!