Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. február 14. 08:23 | Szerző/forrás: MTI, Honvédelmi Minisztérium

Utolsó alkalommal osztottak segélycsomagokat a magyar katonák

Képgaléria
Utolsó alkalommal osztottak segélycsomagokat a magyar katonák
Utolsó alkalommal osztott humanitárius segélycsomagokat a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) Afganisztánban, Baglán tartományban.

A magyar PRT tizenharmadik váltása az elmúlt napokban három részletben, összesen hatszázötven élelmiszercsomagot osztott ki, amelyekben lisztet, cukrot, teát és étolajat juttatott el a rászorulóknak. Először a nőügyi hivatal részére adtak át 200 élelmiszercsomagot és a kakasdiak által összegyűjtött ruhák utolsó dobozait. Második alkalommal a tartományi tanács (súra) által összeírt listán szereplő rászorultak között osztottak ki 200 csomagot, amelyek mellé mindenki kapott egy plédet is.

Legutoljára több vidék vezetői által összeírt (területenként majdnem 50) rászoruló család részesült a segélycsomagban. Emellett kaptak plédet és sok egyéb más hasznos használati eszközt.

Ez volt az utolsó humanitárius segélyosztás a magyar tartományi újjáépítési csoport életében, ugyanis a kontingens hamarosan végleg befejezi fejlesztési projektjeit, és elindul hazafelé. A magyar katonák több mint hat és fél éven keresztül segítették Baglán tartomány fejlesztését. Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, iskolákat, kutakat, kis erőműveket, de részt vettek a helyi biztonsági erők képzésében és árvízi védekezésben is. A PRT várhatóan 2013 tavaszán fejezi be a munkát, akkor tér haza a jelenleg ott tartózkodó mintegy száztíz katona.

Hende Csaba honvédelmi miniszter január végén a Budapesten tartott éves feladatszabó állománygyűlésén is beszélt arról, hogy a közép-ázsiai országban megszűnik a PRT mandátuma, átalakítják az afganisztáni szerepvállalást, s a honvédség a tervek szerint újra elvállalja a kabuli nemzetközi repülőtér őrzését.

Kövessen minket a Facebookon is!