Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. március 6. 13:13 | Szerző/forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Fokozott ellenőrzést tartottak a nemdohányzók védelmében

A nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása érdekében, a módosított jogszabály 2012. 01. 01. hatályba lépése óta harmadik alkalommal fokozott ellenőrzést végeztek a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Járási Népegészségügyi Intézeteinek munkatársai 2013. február 18. napja és 2013. március 03. napja között.

A gyermekek, fiatalkorúak egészségének védelme érdekében közoktatási, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményeket, játszóterek, iskolák környékét ellenőrizték. Az akció során olyan frekventált helyeket is ellenőrzésbe vontak a megye területén, mint az autóbusz pályaudvarok, helyi és helyközi autóbusz megállóhelyek, vendéglátó egységek, egészségügyi szolgáltatók.

A célellenőrzések során visszatérő problémaként volt tapasztalható, hogy az autóbusz megállóhelyeken kihelyezett dohányzást tiltó táblákat ismeretlen személyek eltulajdonítják, tetemes anyagi kárt okozva ezzel az üzemeltetőknek. Az ellenőrök megállapították, hogy az ismételt ellenőrzés időpontjában valamennyi hiányzó tábla újra felszerelésre került.

Bács-Kiskun Megye viszonylatában elmondható, hogy az ellenőrzött egységekben általában betartják a dohányzást érintő korlátozásokat. Ezt a megállapítást támasztja a magas ellenőrzésszámhoz kapcsolódó viszonylag csekély intézkedésszám.

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Járási Népegészségügyi Intézeteinek munkatársaiaz elmúlt időszakban összesen 462 ellenőrzést végeztek, melyek felét a Közterület Felügyelőség munkatársaival közösen tették meg. Az ellenőrzések során szabálytalanságot, intézkedésre okot adó körülményt 29 esetben állapítottak meg. A hiánypótlásokra tett intézkedések mellett 100.000 Ft egészségvédelmi bírság kerül kiszabásra a törvény rendelkezéseinek folyamatos betartatása érdekében.

Kövessen minket a Facebookon is!