Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. június 7. 08:14

Öt családnak kell költözni – Kalocsánál egyelőre nem kell homokzsákokat pakolni

Képgaléria
Öt családnak kell költözni – Kalocsánál egyelőre nem kell homokzsákokat pakolni
Rendhagyó módon, a Kalocsához tartozó meszesi Duna-parton – ahol az árhullám konkrét jelei is jól látszanak már, - tartott sajtótájékoztatót Török Ferenc, Kalocsa polgármestere, a települést érintő árvízi helyzetről, illetve árvízvédelmi intézkedésekről. Kalocsa első embere a Helyi Védelmi Bizottság (HVB) üléséről érkezett a helyszínre.

- Amint az a háttérben jól látszik is, a megszokottnál már most jóval magasabban van a Duna vízszintje. A legfrissebb információink szerint a vízügyi szakemberek a térségben a 2006-oshoz hasonló (+/-20 centi) nagyságrendű áradást várnak. De mivel Magyarországon még nem tetőzött a folyó, így ezt egyelőre még nem tudják pontosan meghatározni. Pláne, hogy mindezt még befolyásolhatja a lehulló csapadék területi eloszlása és mennyisége is – közölte Török Ferenc.

A város első emberének tájékoztatójából kiderült, Kalocsa védekezési területén vannak olyan nyaralók és családi házak, melyekben életvitelszerűen laknak. Őket a hivatal értesítette a várható helyzetről. Az üdülőtulajdonosok már mentik értékeiket, az állandó vagy ideiglenes „meszesi” lakcímmel rendelkezők pedig már nyilatkoztak is arról, hogy szükségük van-e önkormányzati segítségre. A lakhelyelhagyási kötelezettség 5 családot érint. Velük napi kapcsolatban van a város. Közülük három meg tudja oldani a felmerülő szállásproblémákat. Két család kért segítséget a hivataltól. Őket a helyi kollégiumban helyezik el.
Mint ismeretes, a II. árvízvédelmi fokozat elrendelésekor (jelenleg a kalocsai szakaszon I. fokú készültség van érvényben) nekik is végleg el kell hagyniuk az árterületet. Az új törvényi szabályozás értelmében ugyanis saját felelősségükre sem maradhatnak ingatlanaikban.

A sajtótájékoztatón Török Ferenc is felhívta a figyelmet a szennyvíztárolók kiürítésének fontosságára, de ennek kapcsán a sajtó képviselői épp úgy megkapták a hivatal által kiadott értesítést, mint az érintett üdülő és ingatlantulajdonosok.
- A mihamarabbi kiürítés érdekében keressék Erős Lászlót (Kalocsa, Erkel Ferenc u. 14.) a +36 (30) 967 9868-as mobil vagy a +36 (78) 463 808-as vezetékes telefonszámon – kérte a polgármester, aki a ma elrendelt hajózási tilalomra is felhívta a figyelmet.
- A Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala – a vonatkozó jogszabályi felhatalmazás alapján – az árvíz elleni védekezés és a víziközlekedés biztonsága érdekében a sport- és kedvtelési célú kishajók, továbbá a nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízi járművek (csónak, kajak, kenu) részére a Duna magyarországi szakaszán a fő- és mellékágakban 2013. június 6-án 13.00 órától visszavonásig teljes hajózási zárlatot rendelt el. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy se motorcsónakkal, se jetsky-vel ne menjenek a vízre, még nézelődni se, mert a csónakok okozta hullámzás komoly károkat okozhat azokon a helyeken, ahol védekezni kell. Ugyanakkor külön kérjük, hogy aki az aktuális vízállás szeretné megnézni, például itt Meszesen, az ne autóval jöjjön ki, mert azok koordinálatlan parkolása akadályozhatja a védekezést.

Török Ferenc felhívta a figyelmet arra is, hogy ha valamilyen védekezési munkában önkéntesekre is szükség lenne, a könnyebb összehangolás érdekében, kérik, hogy ők a 06 (78) 461-397-es hivatali számon adják le nevüket és telefonszámukat, hogy értesíteni tudják őket, ha szükség van a munkájukra.
- Telefonálni a Helyi Védelmi Bizottsághoz is lehet. Őket a 06 (70) 436 2986-os és a +36 (78) 462 622-es számokon lehet hívni azonnali információért. De kérdéseit, jelzéseit a [email protected] e-mail címre is eljuttathatja bárki, arra rövidesen választ kap. Egyúttal kérünk mindenkit, hogy mielőtt telefont ragadna, tájékozódjon, mert a védelmi bizottság minden fontos információt eljuttat a helyi rádióhoz és televízióhoz, hírportálokhoz, de a Kalocsa.hu-n is minden információ megjelenik.

Török Ferenc azt is elmondta, hogy a magas vízállás idején az áramszolgáltató társaság szolgáltatási területén, a bajai üzemeltetési régióban több településrészt és ingatlant érinthet az árvíz. Így, mivel az egyes területek részben vagy egészben víz alá kerülhetnek, ezért ezeken – a vízszint emelkedésétől függően – az EDF Démász szünetelteti a villamosenergia-szolgáltatást, ami Kalocsa közvetlen közelében a Foktő-Meszesi, védműveken belüli területekre vonatkozik.

A Helyi Védelmi Bizottság ülése kapcsán annyit még hangsúlyozott Török Ferenc, Kalocsa polgármestere, hogy a környéken nagyobb védekezésre a Solttól Dunapatajig terjedő nyári gáton lehet szükség.
- Ezen a 3000 hektárnyi területen, a mezőgazdasági termelőüzemek mellett ott a Kalimajor és egy kastély is. A HVB úgy döntött, az illetékes polgármesterekkel közösen, hogy ezek mentén védekezés folyik majd. Önkéntesekre valószínűleg ennél a nyári gátnál lesz szükség. Egyébként a kalocsai büntetés-végrehajtási intézet és az állampusztai börtön is jelezte, hogy munkatársaik, és a rabok is segítenek a védekezésben, ha szükséges – zárta beszámolóját Török Ferenc polgármester.

Kövessen minket a Facebookon is!