Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. június 20. 08:08 | Szerző/forrás: http://uj.katolikus.hu/

Napi Evangélium: „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok!\"

Napi Evangélium: „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok!"
Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen mennyei Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt. Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól! Mert ha ti megbocsátjátok az embereknek, hogy (ellenetek) vétettek, mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket.” Mt 6,7-15

Elmélkedés:

Az adakozásról, az imáról és a böjtről szóló tanítás közé illeszti Máté evangélista az Úr imáját, de ezt külön olvassuk a mai napon. Az ima Istennel való személyes közösségünk alapja és hitünk táplálója, s ez utóbbira érdemes odafigyelnünk a Hit évében.
A Miatyánk kéréseiben felfedezhetjük Jézus érzéseit, s ha ezt az imát naponta elmondjuk, akkor valóban az ő lelkületével közeledünk minden nap az Atyánkhoz. A Miatyánk biztos pont olyankor, amikor fáradtak vagyunk a munkától, amikor nem találjuk az ima szavait, vagy ha nehezen fogalmazzuk meg Istenhez intézendő mondanivalónkat, kéréseinket. Jézus ezt tanította övéinek, amikor imádkozni tanítani kérték őt és ezt tanítja nekünk is. Ebben az imában benne van Istenre hagyatkozásunk, hiszen nem követelőzve terjesztjük elé kéréseinket, hanem elfogadjuk akaratát. A megszólítás gyermeki bizalmat és személyességet tükröz, a kérések Isten elé terjesztése pedig azt jelzi, hogy elérhető számunkra az Atya és megtapasztalható számunkra az ő jósága. Az ima nem nehéz. Csak el kell kezdeni őszintén szólni Istenhez. Imádkozva tanuljunk imádkozni!
Ha Jézus arra bátorít minket, hogy Atyánknak szólítsuk Istent, miért ne tennénk meg? Jézus szava szerint ugyanis Istenhez nem csak, mint az egész világot teremtő és irányító Úrhoz fordulhatunk, hanem olyan Istenhez, aki az emberek felé feltárja önmagát és megmutatja szeretetét. A Miatyánkot imádkozva megtapasztalhatjuk, hogy jóságos arcát fordítja felénk a mennyei Atya, akihez bármikor fordulhatunk kéréseinkkel. A rendszeres imádkozás erősítse Istenbe vetett bizalmunkat és hitünket!
© Horváth István Sándor

Imádság:

Istenünk: Te vagy az időknek Ura. Te vagy az Úr az egész teremtett világ felett. Életünk napjainak számát Te méred ki. Te adsz nekünk lehetőséget, hogy amíg ebben a világban élünk, azokat a kincseket keressük, amelyek soha el nem múlnak. Tégy minket készségessé, hogy tekintetünket mindig az égre emeljük. Mulandó ez a föld, ez a világ: add, hogy megértsük Igéd igazságát.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház