Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2013. augusztus 13. 08:23

Gyászos ünnep az Elefántok Nemzetközi Napja

Képgaléria
Gyászos ünnep az Elefántok Nemzetközi Napja
Augusztus 12-e az Elefántok Nemzetközi Napja, az ormányos óriások ünnepe. Ünneplésre azonban már évek óta nincs lehetőség, ugyanis csak Afrikában évente közel 30 000 elefántot mészárolnak le az orvvadászok. Ennek oka az egyre intenzívebb illegális elefántcsont-kereskedelem, melynek becsült értéke évi 7 és 10 milliárd dollár között mozog.

A világ elefánt-populációja először a 19. században fogyatkozott meg óriási mértékben. Az afrikai elefánt populáció az ezredfordulóig megfeleződött, és az elefántok száma azóta is folyamatosan csökken. Az ázsiai elefántok számát már csak alig 33 000 példányra becsülik. Mindez a faj élőhelyeinek megszűnése mellett az egyre intenzívebb orvvadászat következménye: a fegyveres banditákból álló csapatok egész elefántcsordákat ölnek le, hogy levágják az állatok agyarait, amikből elefántcsont-ékszerek és dísztárgyak készülnek.

Az elmúlt évtizedekben az illegális elefántcsont-kereskedelem óriási méreteket öltött: becsült értéke évi 7 és 10 milliárd dollár között mozog (5,37 és 7,67 milliárd euró). Elefántcsontra a kereslet legnagyobb Ázsiában (Kelet- és Délkelet Ázsiában): legnagyobb felvevő piacai Thaiföld és Kína, ahol hagyományosan közkedveltek az elefántagyarból készült dísztárgyak és ékszerek. Az orrvadászatokat és az agyarak csempészetét irányító bűnözők nagy része ázsiai illetőségű állampolgár, akik afrikai országokban található bázisokon tevékenykednek. Sikereiknek köszönhetően gyorsan terjeszkednek, és céljuk eléréséhez nem riadnak vissza a korrupció vagy a megfélemlítés eszközeitől sem.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet a Washingtoni Egyezmény vagy más néven CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) tagállamai tiltották be 1989-ben. Azóta az ENSZ is elismerte, hogy egyes elefántcsont kereskedelemmel foglalkozó bűnhálózatok az illegális kereskedelemből befolyó összeggel terrorista szervezetekhez köthető afrikai csoportokat finanszíroznak. A probléma globális voltát mutatja, hogy Barack Obama amerikai elnök vezetésével az Amerikai Egyesült Államok 10 millió dollárral (7,7 millió euróval) támogatja a veszélyeztetett fajok valamint a belőlük készült termékek illegális kereskedelmének megfékezését Afrikában. A kérdéskört Hillary Clinton, egykori illetve John Kerry jelenlegi amerikai külügyminiszter, valamint Gabon elnöke, az Afrikai Fejlesztési Bank elnöke, az Egyesült Királyság kormánya illetve Thaiföld miniszterelnöke is prioritásként kezeli.

Az illegális kereskedelem és az orvvadászat legjelentősebb szereplői Thaiföld, Kína, Kenya, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Uganda, Tanzánia és Vietnám. Mozambik legnagyobb, Tanzániával közös populációjából az elmúlt 3 évben 2500 elefántot pusztítottak el. A világ legnagyobb, szabályozatlan elefántcsont-kereskedelmi piaca pedig Thaiföld. Bár a jelenlegi thai szabályozás tiltja mind az afrikai, mind az Ázsiában vadon élő elefántok agyarának kereskedelmét, a háziasított thai elefántok agyarának országon belüli kereskedelme engedélyezett. Ezt kihasználva nagy mennyiségű, Afrikából becsempészett elefántcsont kerül a thai belső piacra, immár „tisztára mosva”, mint thai háziasított elefánt agyar. A cél, hogy jogszabály tiltsa be a háziasított thaiföldi elefántokból származó elefántcsonttal folytatott kereskedelmet is, ezzel bezárva a jogi kiskaput.

A WWF és a veszélyeztetett fajok kereskedelmét ellenőrző TRAFFIC folyamatosan próbálnak nyomást gyakorolni Thaiföld miniszterelnökére, hogy mielőbb sikerüljön megfékezni a mértéktelen orvvadászatot valamint az illegális elefántcsont-kereskedelmet. Thaiföldön mindössze 2500 vadon élő elefánt maradt. Ez pontosan annyi egyed, amennyi elefántot 2012-ben Afrikában havonta legyilkoltak.

Thaiföld, Kína, Kenya, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Uganda, Tanzánia és Vietnám komoly elkötelezettségről tett tanúbizonyságot, amikor a CITES Állandó Bizottsága által kitűzött határidőre 2013. május 15-én benyújtották Nemzeti Elefántcsont Akciótervüket. Ennek a 8 országnak sürgős intézkedéseket kell hoznia, hogy az akciótervben szereplő lépéseket a gyakorlatba is átültessék, ugyanis 2014 júliusában a Bizottság felülvizsgálja annak végrehajtását.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület