Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2013. augusztus 17. 12:09

Húsz éve város Lajosmizse

Húsz éve város Lajosmizse
Most ünnepli várossá avatásának huszadik évfordulóját Lajosmizse. Mint ismeretes, erről az eseményről minden esztendőben megemlékeznek a településen, ha eljön Szent István napja, sokszínű programokat kínálva a lakosságnak és az ide érkező vendégeknek. Az idei Lajosmizsei Napok rendezvénysorozat tehát, most ugyancsak két évtizedes jubileumát ünnepli. Az idei programokról, valamint az elmúlt évek tapasztalatairól, városfejlesztési törekvéseiről Basky András polgármester nyilatkozott az Alföldi Civil Naplónak.

- Én minden visszatekintésre ösztökélő jubileumon hangsúlyozom, hogy mi lajosmizsei emberek hiszünk a jövőben. Optimista, életigenlő, dolgos nép a miénk, amely a nehéz időkben is megtalálja a fejlődéshez szükséges programokat, feladatokat, és nem nyugszik addig, amíg nem sikerül elképzeléseit megvalósítani.

- Jutott is minden esztendőre új létesítmény…

- Valóban nincs szégyenkezni valónk városfejlesztés tekintetében, különösen az elmúlt öt-hat esztendőre visszatekintve. Ha csak az intézményeinket nézzük: az egészségház korszerűsítése folyamatos, ahogy az itteni szolgáltatások bővülése is. Közben új bölcsődénk épült, korszerűsítettük az iskolánkat, szeptemberben pedig, három új csoportszobát és egy tornaszobát adhatunk át a központi óvodánkban, amire ugyancsak sikerült jelentős központi támogatást nyernünk. Az új ravatalozónk, az új köz- és kerékpárútjaink, megszépült köztereink ugyancsak említést érdemelnek – hangsúlyozta a polgármester.

- Mindezeknek a fejlesztéseknek – illetve az elmúlt húsz évnek – a megkoronázása lesz a szennyvízcsatorna rendszer megvalósulása?

- Ezt túlzás nélkül kijelenthetjük, hiszen egy 2,2 milliárd forintos beruházásról van szó, aminek a kivitelezése szinte egy időben kezdődik el a mostani jubileumi ünnepségeinkkel. Több éven át küzdöttünk ezért a pillanatért. Szerencsére a lakosság még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is támogatta ezt a nagyszabású fejlesztésünket, megértve a csatornázás, illetve szennyvíztelepünk bővítésének környezetvédelmi és takarékossági előnyeit. Összesen mintegy 32 kilométernyi vezetékhálózat épül ki a most kezdődött – s várhatóan egy évig tartó – kivitelezés során. Itt jegyezném meg, hogy a belvízelvezető csatornarendszer megvalósítására, illetve az Iskola-tó fejlesztésére beadott pályázatunk is sikeres volt, így szinte a szennyvízcsatorna hálózat kiépítésével párhuzamosan elkészülhet ez a jelentős beruházás is. 

- Milyen kiemelkedőbb programot ajánlana a figyelmünkbe, a XX. Lajosmizsei Napok rendezvényeit tekintve.

- Egy fotókiállítás nyílik majd a művelődési házban, ami Lajosmizse elmúlt húsz évének kulturális eseményeit reprezentálja. Külön említést érdemel a sportcsarnokban megrendezendő Lajosmizse 1993-2013 című kiállítás is, amelyen több mint harminc helyi vállalkozó népszerűsítheti cége termékeit, szolgáltatásait. Mellettük az intézményeink, civil szervezeteink, sportköreink is bemutatkozhatnak. Ugyanakkor a Központi Parkban augusztus 18-án mezőgazdasági haszonállat kiállítás lesz, miközben az iskola dísztermében vállalkozói- és agrárkonferencia kezdődik, sok jeles szakember közreműködésével. Az új földtörvénytől az aktuális állategészségügyi kérdésekig, a vidékfejlesztéstől a kamarai szakképzésekig, a mikro-hitelig, sok hasznos információhoz juthat, aki részt vesz ezen a rendezvényen.

- Természetesen a hagyományos programok sem szorulnak háttérbe, hiszen a motoros találkozót vagy a szokásos főzőversenyt most is sokan várják, ahogy a helyi művészeti együtteseink új produkcióit is. Az egész rendezvénysorozat abban a meggyőződésben szerveződik, mint az elmúl két évtized minden augusztusán: Lajosmizse mezővárosias karaktere, emberléptékű világa csak akkor marad vonzó, ha megőrizzük identitásunkat. 

Kövessen minket a Facebookon is!