Július 31. szerda, Oszkár
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Napi Evangélium: „El innen! Mi dolgunk veled, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje.”
Hírek, események 2013. szeptember 3. 08:19 | Szerző/forrás: http://uj.katolikus.hu/

Napi Evangélium: „El innen! Mi dolgunk veled, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje.”

Napi Evangélium: „El innen! Mi dolgunk veled, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje.”
Jézus egyszer lement Kafarnaumba, Galilea egyik városába, és szombaton ott tanított. Tanítása ámulatba ejtett mindenkit, mert szavának hatalma volt. Volt ott a zsinagógában egy tisztátalan lélektől megszállt ember, aki így kiáltozott: „El innen! Mi dolgunk veled, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje.” Jézus ráparancsolt: „Némulj el, és menj ki belőle!” Erre az ördög a földre sújtotta az embert, és kiment belőle, anélkül, hogy bajt okozott volna neki. Csodálkozás fogta el valamennyiüket, és egymás közt ezt mondogatták: „Mi ez? Akkora hatalommal és erővel parancsol a tisztátalan lelkeknek, hogy kimennek a megszállottakból.” Ennek híre elterjedt az egész környéken. Lk 4,31-37

Elmélkedés:

Szent Lukács evangélista azzal a megjegyzéssel vezeti be a tisztátalan lélektől megszállt ember meggyógyítása történetét, hogy Jézus tanításán ámulatba estek az emberek, mert „szavának hatalma volt.” Jézus szavának különleges erejét láthatjuk abban, amikor megszólítja leendő tanítványait, hogy kövessék őt, s ők késlekedés nélkül indulnak, engedelmeskednek szavának. Más esetekben az Úr szava gyógyító erővel bírt, parancsolt a beteg testrészeknek és azok egészségessé váltak. Szavai, tanítása olykor nagy számú népet, egész tömegeket igéztek meg. Ellenfelei pedig hiába tették fel neki a legravaszabb kérdéseket, ő megfelelt nekik, s azok nem voltak képesek ellentmondani.
A mai történetben Jézus szava egy emberből kiűzi a gonosz lelket, újabb bizonyítékát adva annak, hogy még ő sem képes szembeszállni Jézussal.
Jézus megszabadító, bűneinket megbocsátó szavának is olyan ereje van, amellyel legyőzhetjük magunkban a rosszat és erőt ad a lelki megújuláshoz. Nincs helye már többé bennünk semmilyen rossz szándéknak, hanem éljen bennünk Krisztus! Engedjük, hogy szava átformáljon minket és hozzá váljunk hasonlóvá! Jézus szava képes legyőzni a bennem lévő rosszat, mert Isten ereje nagyobb minden rossznál. Milyen hatással van rám Jézus szava, aki naponta hallgatom őt?
© Horváth István Sándor

Imádság:

Élők és holtak Istene, tégy minket készségessé, hogy Krisztust követve tudjuk odaadni önmagunkat másokért, miként a búzaszem, amely egyedül marad, ha nem hull a földbe, de ha földbe hullván elhal, sok termést hoz. Add, Urunk, hogy készek legyünk áldozatot hozni társainkért, és add, hogy életünk soha el nem múló, gazdag termést hozhasson.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház