Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2013. szeptember 10. 14:30

Tisztább lett a Kiskunsági Nemzeti Park-Negyven tonna hulladékkal kevesebb

Képgaléria
Tisztább lett a Kiskunsági Nemzeti Park-Negyven tonna hulladékkal kevesebb
A végéhez közeledik a Porta Egyesület projektje, melynek során a Kiskunsági Nemzeti Park területét szabadították meg az illegális hulladéklerakatoktól. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán a PORTA Egyesület 3,5 millió forint támogatást nyert. Így a PORTA hulladékmentesítő akciók a Kiskunságban K-36-10-00037N elnevezésű projekt keretében több, a Kiskunsági Nemzeti Park területén lévő illegális Hulladéklerakó felszámolását vállalták el. Az akció során másfél év alatt összesen csaknem 40 tonna szilárd háztartási vegyes hulladéktól szabadította meg a természetvédelmi területeket a Porta Egyesület.

Egy utolsó nagy akció szeptember 10-én volt a Kiskőrös Turjános természetvédelmi területen lesz, ahol ismét gépi erő bevetésével takarították meg a területet. Az illegális hulladéklerakót Kurmai Péter a KNP tájegységvezetője fedezte fel, a lebonyolításban közreműködik Kósa Gyula önkéntes természetvédelmi őr. Így újabb csaknem tíz tonna szilárd háztartási vegyes hulladék kerül majd az izsáki hulladéklerakóba. A hulladékmentesítésben közreműködik Nagy Mihály helyi vállalkozó, aki a szükséges markolókat, földmunkagépeket és a szállító járműveket biztosítja.

Szeptember 14-én, szombaton 8 órakor pedig egy csoportos kézi szemétgyűjtési akciót hirdet a PORTA Egyesület az aktivistái, szimpatizánsai részére. A helyszín a Kígyósi Csárda mögötti horgásztavak környéke lesz, ahol a szezon után jócskán hagytak a horgászok gyűjtenivalót.  Lebonyolításban  Sápi Tamás, a KNP munkatársa is részt vesz.

A projekt zárórendezvényét szeptember 22-én 9 órától Bugacon, a Szent Mihály napi vigasságokon tartja a PORTA Egyesület. Az egyesület sátrában fotókiállításon ismerhetik meg az érdeklődők a projekt legemlékezetesebb pillanatait. Rövid előadás keretében összefoglalják a lebonyolított akciók eredményeit, megjutalmazzák az arra érdemes aktivistákat, valamint az érdeklődő gyermekeknek környezetvédelmi játékokat szerveznek.

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház