Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2013. szeptember 11. 10:12

Kecskemét önkormányzata idén is támogatja a 7. osztályos lányok HPV elleni védőoltását

Kecskemét önkormányzata idén is támogatja a 7. osztályos lányok HPV elleni védőoltását
Kecskemét Önkormányzata felelősen gondolkodva idén is jelentősen támogatja a hetedik osztályos lányok humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltását. Az egészségvédelmi szempontból kiemelkedő program sikeréhez azonban elengedhetetlen, hogy a szülők éljenek a lehetőséggel.

Az önkormányzat által kidolgozott és immár évek óta sikeresen működő program keretében a  támogatásra minden olyan hetedik osztályos lánygyermek jogosult, aki valamelyik kecskeméti iskolában tanul. Az önkormányzat alaptámogatásként ingyenesen biztosítja a hármas oltás-sorozat 2. és 3. oltását. Az első oltás költségét a támogatottnak kell befizetnie 2013. november 15-ig az önkormányzat fizetési számlájára.

Kiemelt támogatás jár mindazoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek vagy akiket átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek. Ez esetben a teljes oltás-sorozat ingyenes, és immár a költségek megelőlegezése sem szükséges.

Fontos, hogy a támogatás nem jár automatikusan, azt igényelni kell az erre rendszeresített nyomtatványon, amely a www.kecskemet.hu oldalról letölthető vagy a polgármesteri hivatal családvédelmi osztályán kérhető. A kérelemhez iskolalátogatási igazolást kell csatolni, amelyen fel kell tüntetni, hogy a gyermek 7. osztályos tanuló.

A kérelmet szeptember 15-től október 15-ig lehet benyújtani,személyesen a polgármesteri hivatal családvédelmi osztályán (Balaton u. 19. szám alatt). Postai úton is el lehet juttatni a 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1. címre. A határidő letelte után benyújtott kérelmeket az önkormányzat nem tudja befogadni, a következő tanévben pedig csak az akkor aktuálisan 7. osztályos lányok lesznek jogosultak a kedvezményes oltásra. 

Az anyagi előnyökről: a HPV elleni oltás-sorozat gyógyszertári áron összesen mintegy 90.000 forintba kerülne. Az önkormányzat által nyújtott kedvezmény azért előnyös egyrészt, mert az alaptámogatásban részesülőknek a három oltásból mindössze egyet kell megfizetni, másrészt az önkormányzat olyan előnyös szerződést kötött, amelyben egy vakcina ára a szokásos 30 ezer forint körüli összeg helyett mindösze 15.855 forintba kerül. Összegezve tehát: ha a szülők e konstrukció keretében oltatják be gyermekeiket, akkor a 90.000 forintos költség helyett mindössze 15.855 forintos kiadással számolhatnak.

A humán papillomavírusról és veszélyeiről: A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, sok típusa ismert. A nőket és a férfiakat egyaránt fertőzi. A szexuálisan aktív lakosság 50-80 százaléka élete során átesik valamilyen HPV fertőzésen. A fertőzöttek mintegy 10-20 százaléka nem képes a saját immunrendszere segítségével leküzdeni a vírust, tartós fertőzés alakul ki, majd létrejöhetnek a megbetegedések (méhnyakrák, nemi szervi szemölcsök).

A méhnyakrákért 99,7 százalékban a HPV tehető felelőssé. A méhnyakrákok mintegy 70 százalékát a HPV 16-os és 18-as típusai okozzák. Hazánkban évente 1200 új esetet ismernek fel, és mintegy 500 fiatal nő hal meg méhnyakrákban.

Ma már köztudott, hogy a humán papillomavírussal szemben csak a lakosság aktív szerepvállalása segítségével lehet felvenni a harcot. Ehhez nyújt kiemelkedő anyagi segítséget Kecskemét önkormányzata. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a rendszeres méhnyakrák szűrésről, és nőgyógyászati vizsgálatról, amely lehetővé teszi, hogy időben észrevegyünk egyéb elváltozásokat is. A védőoltással és a rendszeres szűréssel együttesen tehetünk meg mindent  a saját egészségünkért.

A HPV elleni vakcina önkormányzati támogatásának ügyintézésével kapcsolatosan információ kérhető a 76/512-222ésa 76/513-573telefonszámokon. A kérelem nyomtatványoka www.kecskemet.huhonlapról letölthetőek. A védőoltásról a www.hpvinfo.hu  honlapon lehet tájékozódni.

Kövessen minket a Facebookon is!