Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2013. szeptember 13. 09:08

Kecskemét szeptemberi közgyűlésének döntései-Segítő kezek mintaprogram Kecskeméten is

Kecskemét szeptemberi közgyűlésének döntései-Segítő kezek mintaprogram Kecskeméten is
Kecskeméten is elkezdődik a „Segítő kezek – összefogás félmillió idős otthoni biztonságáért” mintaprojekt. Ennek előzménye, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idősek szociális biztonságának erősítése céljából országos mintaprogram kidolgozását és bevezetését tűzte ki célul. A program önkéntesek, közösségi szolgálatot végzők, diákok és közfoglalkoztatottak segítségével különösen a 80 év feletti időseknek nyújt segítséget önálló életvitelük megőrzéséhez, továbbá életkorukból, mentális és egészségi állapotukból eredő problémáik megoldásához. A projekt kiemelt figyelmet fordít a tanyákon élő idősekre, ezáltal javítva e településrészek közbiztonságát, és az itt élők biztonságérzetét. A program felügyeletét Jeneiné dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos végzi.

A projekt tartalma megegyezik azokkal a fő célokkal, amelyeket a Kecskeméti Idősügyi Tanács már korábban felvetett. Ezek az idős emberek közösségbe való bevonása, ami az Idősügyi Tanács kezdeményezésére Kecskeméten már megkezdődött, az „Egy iskola - egy nyugdíjasklub” rendszerrel. Ugyancsak célkitűzése volt a Kecskeméti Idősügyi Tanácsnak, hogy a fiatalok vegyenek részt az idősek gondozásában, a köznevelési törvény által előírt 50 órában meghatározott közösségi szolgálat így is teljesíthető legyen. A legnagyobb kihívás pedig a közbiztonság kérdése volt. A közelmúltban készült egy felmérés, amelynek végeredménye az, hogy a városban élő idős emberek döntő többsége a személyes biztonságot tartotta - talán még az egészségi állapotnál is - fontosabbnak.

Kecskemét önkormányzata csatlakozási szándékát együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával fejezte ki, és a napokban megkezdte a projekt helyi előkészítését és megvalósítását is az Idősügyi Tanács és helyi civil szervezetek bevonásával.

Kövessen minket a Facebookon is!