Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2013. szeptember 13. 09:50 | Szerző/forrás: http://www.szabadfold.hu

Exhumálják Mona Lisa fiait

Exhumálják Mona Lisa fiait
Évszázadok óta keresik a bizonyosságot, ki lehetett a rejtélyes mosolyú asszony, aki a festők festőjét, Leonardót leghíresebb művének megalkotására ihlette. A szépség neve Mona Lisa, de hogy a kor melyik Lisa asszonyáról van szó, arra csak feltételezés született.

Úgy tartják, a gazdag firenzei kereskedő, Francesco del Giocondo feleségéről van szó, bár a festmény modelljéről nem találtak feljegyzéseket Leonardónál. A kortárs Giorgio Vasari vélte úgy, hogy Lisa del Gioconda lehetett a modell, s bár akadtak más jelöltek is, a művészettörténészek többsége elfogadta ezt a vélekedést. Egészen mostanáig, mert hamarosan fény derülhet végre a titokra. Kutatók feltárják a firenzei család sírhelyét, ahol Lisa asszony fiai nyugszanak. A két férfi csontvázából vett DNS-mintákkal bizonyítható vagy épp megcáfolható a feltevés. Ugyanis ha ezeket összehasonlítják az asszony tavaly megtalált csontdarabjaival, elkezdhetik számítógéppel rekonstruálni Mona Lisa valódi arcát.

A hölgyről tudni lehet, hogy a férje halála után kolostorba vonult és apáca lett. A Szent Orsolya-zárdában halt meg 1542-ben, 63 évesen. Tavaly a zárda kriptáinak feltárásakor megtalálták a neki tulajdonított koponyát, majd csontvázat is. Ha ezeknek a DNS-e egyezik a fiúkéval, akkor teljesen bizonyos, hogy Gioconda asszony földi maradványairól van szó. Az arcrekonstrukció után pedig kiderül majd, valóban őt festette-e meg a mester. Ha mégsem, akkor a rejtély talán soha nem oldódik meg.

Kövessen minket a Facebookon is!